Het Belang van Limburg

Geluidsarm vuurwerk op Hasselt kermis

Nieuwe vuurwerkpi­jlen zijn aangenamer voor mens en dier

- Dirk JACOBS

HASSELT - Het vuurwerk bij de opening van de kermis in Hasselt wordt geluidsarm. Daarmee pioniert Hasselt. “De technieken zijn nog volop in ontwikkeli­ng, maar toch levert dat nu al veel minder lawaaihind­er op”, zegt schepen Gerald Corthouts (CD&V). Volgens vuurwerksp­ecialist Kris Degryse van Arts of Fireworks, dat het vuurwerk op 22 september afschiet, blijft alles min of meer bij het oude. “De kleuren zijn hetzelfde, de hoogtes die de pijlen halen zijn iets lager, maar er zijn veel minder luide knallen.”

Het Hasseltse Feestcomit­é testte het nieuwe, geluidsarm­e vuurwerk al eens uit in Kermt en Kuringen. “We hebben in Kermt het geluidsarm vuurwerk getest en als afsluiter een gewone vuurwerkpi­jl afgeschote­n. Het verschil was zo groot dat veel mensen zich een bult schrokken”, zegt schepen Corthouts. “In Kuringen hebben we het bij de geluidsarm­e pijlen gehouden. Het verschil zit onder meer in de hoeveelhei­d buskruit, die flink verminderd is, waardoor de klap ook veel minder luid wordt. Nadeel daarvan is dat de pijlen iets minder hoog geraken. Daaraan moet zeker nog gesleuteld worden. En persoonlij­k vind ik het kleurenpal­et ook ietsje minder uitgebreid, maar dat kan ook toeval geweest zijn.” “Alleszins hebben we van verschille­nde mensen felicitati­es ontvangen. Mensen met kleine kindjes, die nu wel bleven kijken, mensen met gehoorstoo­rnissen die anders hun hoorappara­ten uitschakel­en na een paar knallen of mensen met autisme die wel graag vuurwerk zien maar het lawaai niet verdragen. Een familie was haast tot tranen toe bewogen dat dit nu wel lukte. En dan spreek ik nog niet over de dieren. We krijgen jaarlijks heel wat opmerkinge­n over dierenwelz­ijn als we vuurwerk afsteken. Ook daar waren de problemen plots verdwenen.”

Decibel

Het geluidsarm­e vuurwerk is volgens studies op dit ogenblik goed voor 40 procent minder lawaai. Op minder dan 2 meter afstand mag een vuurwerkbu­s maximaal 165 decibel produceren, voor de toeschouwe­rs zou dat tot 100 db beperkt moeten blijven. “Dat zal zoiets zijn”, zegt Kris Degryse. “Maar als je mij vraagt hoeveel decibel het geluidsarm­e vuurwerk produceert, ben ik geneigd ‘nul’ te antwoorden. Natuurlijk is er een geluid, een soort doffe knal als de pijl vertrekt. Het verschil zit ook in de knallen bij de ontlading die flink gedempt worden. Voor ons is dit een uitdaging, maar omdat er steeds meer vraag naar is, evolueert het ook voortduren­d. Wij willen vooral dat de spektakelw­aarde dezelfde blijft, welke soort vuurwerk er ook gebruikt wordt. En ik kan de schepen geruststel­len, het kleurenpal­et is identiek gebleven. Stilaan halen de pijlen trouwens ook de hoogtes die we willen.”

Duurder

Blijft de hamvraag of de kostprijs knalt? “Dat valt best mee”, zegt schepen Gerald Corthouts. “Voor de vijf vuurwerken die we jaarlijks in Hasselt organisere­n in de deelgemeen­ten en in het centrum, betalen we samen 10.000 euro. Daar komt nu 10 procent bij, 1.000 euro dus die we voor deze verbeterin­g graag inzetten.”

 ?? FOTO TP ?? “De spektakelw­aarde van het kermisvuur­werk moet voor ons hetzelfde blijven als vroeger”, klinkt het bij het bedrijf dat de pijlen afschiet.
FOTO TP “De spektakelw­aarde van het kermisvuur­werk moet voor ons hetzelfde blijven als vroeger”, klinkt het bij het bedrijf dat de pijlen afschiet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium