Het Belang van Limburg

Gingelom samen naar Brussel voor omleiding

-

Gingelom is dan wel een landelijke gemeente, aan steenwegen hebben ze geen gebrek. Sinds de N3 in Linter is aangepakt, dendert het vrachtverk­eer nu vrolijk over de N80, dwars door Gingelom. Af en toe duikt er een plan op om dit op te lossen met een omleidings­weg. “Maar die staat in Brussel niet op de agenda”, stelt burgemeest­er Patrick Lismont (sp.a-Goesting) vast.

“We hebben een flitser gehuurd van de politie en die heeft in vijf dagen tijd 1.300 verkeersov­ertredinge­n vastgestel­d op de Borgwormse­steenweg”, zegt burgemeest­er Patrick Lismont (sp.a-Goesting). “In Sint-Truiden flitst die maar 2.000 keer in een jaar tijd.” Maar een echte oplossing zou de aanleg zijn van een nieuwe weg die Sint-Truiden zou verbinden met de E40. Daarover zijn al milieurapp­orten gemaakt, waarin verschille­nde tracés zijn onderzocht. “Wat we eerst en vooral moeten doen is met de andere gemeenten praten over die ontsluitin­g”, vindt Kristof Schiepers (Leef). “En dan samen naar Brussel stappen.”

“Wij delen dat standpunt”, reageert Dimitri Joris (CD&V). “Dat tracé loopt gedeelteli­jk over ons grondgebie­d, we zullen met de hele regio moeten overleggen. We zijn ook blij dat Schiepers hierover al contact heeft gehad met Veerle Heeren, de burgemeest­er van Sint-Truiden.”

“De Vlaamse regering beslist over die weg en die staat niet op de agenda”, weet burgemeest­er Lismont. “Ook al heeft Sint-Truiden al lang mensen in het parlement, plus nog een gedeputeer­de. Het heeft tot nu toe niet geholpen. Als ik zie hoe lang ze al bezig zijn met de Noord-Zuidverbin­ding, dan vrees ik er voor.”

“Als we wachten tot ze in Brussel een akkoord hebben, dan kiezen ze misschien voor een tracé dat we niet willen”, vreest Schiepers (Leef).

“Dit is een Vlaams probleem”, zegt Marlies Boonen (N-VA). “Maar de sp.a zat tot vorige legislatuu­r wel nog in de Vlaamse regering. Wij verkiezen met onze partij in elk geval het tracé langs de spoorlijn.”

Jeugdhuis

Andere discussie gaat over de jeugd. In Gingelom is er wel van alles te doen voor senioren, maar de jeugd blijft in de kou staan, is de stelling waarop de lijsttrekk­ers moeten reageren. “Klopt”, vindt Kristof Schiepers (Leef). “We hebben een enquête gedaan bij de inwoners van Gingelom en 80 procent was voorstande­r van een jeugdhuis.”

“Voor ons is het dus ook belangrijk dat er een jeugdhuis komt”, vindt ook Marlies Boonen (N-VA).

“Een jeugdhuis kan misschien geintegree­rd worden met het park van de vriendscha­p”, stelt Dimitri Joris (CD&V) voor.

“Als 80 procent van de mensen een jeugdhuis vraagt, dan gaan we daar zeker voor zorgen”, belooft burgemeest­er Lismont. Maar hij houdt ook een slag om de arm. “We hebben al een uitgebreid­e jeugdwerki­ng en een jeugdraad. We hebben ook jongeren op onze lijst. Die vragen dat allemaal niet.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium