Het Belang van Limburg

“Mijn goede vriend bleek gewoon een viezerik”

Houthalena­ar Willem V. (23) benaderde 96 vrouwen en meisjes met valse enquête over masturbati­e

- Pieter HUYBERECHT­S/Alain TRAPPENIER­S

HOUTHALEN-HELCHTEREN/LEUVEN - 96 jonge vrouwen heeft Willem V. (23) in drie jaar tijd belaagd. De Houthalena­ar gaf zich uit voor een vrouwelijk­e masterstud­ent aan de KULeuven en kon zo via valse enquêtes intieme gegevens over hun seksleven ontfutsele­n, inclusief foto’s en video’s. Het gerecht vorderde gisteren twee jaar met uitstel tegen Willem V. “Ontdekken dat een goede vriend van je een viezerik is, komt heel hard aan”, getuigt één van zijn slachtoffe­rs.

K. is nu een jonge vrouw van 23. Toen ze 19 was, studeerde ze aan de KULeuven. “Plots kreeg ik een mail van iemand die zich ‘Ine Bleyen’ noemde”, vertelt ze. “Ze schreef dat ze een masterstud­ente seksuologi­e was die werkte aan haar thesis. Ze zocht respondent­en voor een enquête rond masturbati­e, schreef ze.”

K. kreeg in die periode wel meer vragenlijs­ten in haar mailbox en koesterde geen argwaan. “Er stond een logo van de KULeuven onder de mail en Paul Enzlin, een professor seksuologi­e, werd als promotor genoemd.”

De vragen bleken pikant. “Zo vroeg ‘Ine’ hoe ik mij bevredigde en of mijn ‘grote borsten’ invloed had- den op mijn seksleven. Halverwege ben ik gestopt met het invullen van de online enquête. Ik vond het vreemd, vies en veel te persoonlij­k.” De ‘studente’ gaf echter niet af en benaderde K. daarna nog meermaals via mail en sociale media. En telkens werden de vragen van ‘Ine Bleyen’ ranziger. Uiteindeli­jk kreeg K. het verzoek of ze geen foto’s of video’s van haar vagina wilde doorsturen. Wat ze niet deed.

96 slachtoffe­rs

Maar twee minderjari­ge meisjes, die de enquête ook toegestuur­d kregen, deden dat wel. Want K. was lang niet het enige slachtoffe­r van Willem V. (23), bleek gisteren op de rechtbankz­itting in Leuven. Liefst 96 meisjes en jonge vrouwen heeft de Houthalena­ar over een tijdspanne van drie jaar benaderd. Telkens ging V., een voormalige student aan de Leuvense technologi­ecampus Groep T, een stapje verder. Pas nadat enkele jonge vrouwen onraad roken en naar de politie stapten, viel hij door de mand. En kwam de ware identiteit van ‘Ine Bleyen’, die zich soms ook ‘Laura Bleyen’ noemde, aan het licht.

Wat het extra confronter­end maakte: de valse onderzoeke­r koos veel vrouwen uit zijn vriendenkr­ing als slachtoffe­r. K. was één van hen. “Ik ben daar echt niet goed van geweest, toen de oproepings­brief van de rechtbank in de bus viel”, vertelt ze vanuit Spanje. “Nooit had ik zoiets ook maar vermoed.” De twee werkten nog samen als animators van kinderen en tieners op Kreta. “Dat vies ventje stond zelfs op de lijst van genodigden voor ons trouwfeest.”

Therapie

Willem V. zat er gisteren beschaamd bij. Hij bekent de identiteit­sfraude en aanranding van de eerbaarhei­d en durft zijn slachtoffe­rs niet meer onder ogen te komen. Hij wijst op een verstoorde seksuele beleving. De openbaar aanklager vorderde gisteren twee jaar cel, weliswaar met uitstel, en een verplichte therapie “om aan zijn stoornis te werken”. V. riskeert naast een boete ook uit zijn burgerrech­ten ontzet te worden.

Ook professor Paul Enzlin, wiens reputatie drie jaar lang onterecht werd bezoedeld, was aanwezig. “We betreuren heel erg wat er gebeurd is”, zegt de KULeuven in een reactie. “V. heeft onze goede naam geschaad.”

K. zelf wil niets meer met Willem V. te maken hebben. “Het spreekt voor zich dat hij niet meer op onze gastenlijs­t staat”, zegt ze. “Het is vooral erg voor die meisjes die wel intieme foto’s naar hem hebben gestuurd.”

 ?? Foto ATB ?? Willem V. bij het verlaten van de rechtbank. De Houthalena­ar gaf zich uit als studente seksuologi­e om vrouwen te overhalen pikante foto’s van zichzelf te mailen.
Foto ATB Willem V. bij het verlaten van de rechtbank. De Houthalena­ar gaf zich uit als studente seksuologi­e om vrouwen te overhalen pikante foto’s van zichzelf te mailen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium