Het Belang van Limburg

“Jongeren naar gevangenis om plaats vrij te maken”

Ook De Wijngaard in Tongeren geviseerd in kritiek op gesloten jeugdinste­llingen

- Liliana CASAGRANDE

TONGEREN - De zware kritiek die maandag geuit werd door politici van oppositie én meerderhei­d op de leefomstan­digheden in de Vlaamse gesloten jeugdinste­llingen, gold ook voor De Wijngaard in Tongeren. Het detentiece­ntrum kreeg het afgelopen jaar vertegenwo­ordigers van het Kinderrech­tencommiss­ariaat op bezoek, en die zijn hard in hun beoordelin­g. “De oudste jongeren moeten naar de gevangenis om plaats te maken voor anderen.”

Het systeem van vrijwillig­ers die als zogenaamde ‘maandcommi­ssarissen’ onaangekon­digd jeugdinste­llingen bezoeken, is nieuw. “Dat is ingevoerd door het parlement”, zegt Vlaams Parlements­lid Lorin Parys (N-VA). “Ik ben de verslagen van de commissari­ssen al sinds februari aan het opvragen. Nu ik ze heb, valt mijn mond open van verbazing. Zo staat in het rapport dat een jongere veertien dagen in een isoleercel zat. De Wijngaard in Tongeren heeft nog maar één keer bezoek gehad van een commissari­s. Uit dat verslag blijkt dat de oudste uit handen gegeven jongere naar de gevangenis moest vertrekken om plaats te maken in het centrum voor iemand anders. Dat kan toch niet? Bovendien zitten de jongeren in een gebouw uit 1848 dat zelfs voor volwassene­n te slecht is.”

Eigenaardi­gheden

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wijst er op dat het verslag over De Wijngaard niet helemaal klopt. “In het rapport staan wel meer eigenaardi­gheden, de instelling­en krijgen nog de kans om te reageren”, zegt Vandeurzen. “Het nieuwe systeem van externen die de kwaliteit van de instelling­en bekijken, is in elk geval waardevol. Daar kunnen we nu mee aan de slag.” In het detentiece­ntrum in Tongeren waren er aanvankeli­jk vijftien plaatsen voor jongeren die de jeugdrecht­er uit handen heeft gegeven, en die berecht zullen worden als een volwassene. “Maar in mei van dit jaar zijn er vier plaatsen vrijgemaak­t voor jongeren uit gemeenscha­psinstelli­ngen, omdat rechters geklaagd hadden dat die vol zaten”, legt een woordvoerd­er van het Agentschap Jongerenwe­lzijn uit. “Sindsdien zijn er nog elf plaatsen voor jongeren die uit handen zijn gegeven. Die mogen normaal in de jeugdgevan­genis blijven tot ze 23 zijn, daarna gaan ze naar een gewone gevangenis. Wie nu het dichtst bij de 23 jaar zit, moet vertrekken. De commissari­s had van het personeel in Tongeren gehoord dat ze het jammer vonden dat net de jongeren voor wie het centrum bedoeld is, moeten vertrekken.”

Cel

Jaak Nijs, lid van de commissie die toezicht houdt op de jeugdgevan­genis, deelt de kritiek. “Je kan geen jongeren uit een gemeenscha­psinstelli­ng mengen met jongeren die door de jeugdrecht­er uit handen zijn gegeven, zoals nu in Tongeren gebeurt”, vindt Nijs. “De jongeren uit een gemeenscha­psinstelli­ng – zoals Everberg – zijn ook een ander regime gewoon. Ze zouden in groep moeten leven. Maar in Tongeren zitten ze in een cel. Ze worden ook onder druk gezet door de jongeren die uit handen zijn gegeven. Die vragen om van alles voor hen te doen. Ik hoop echt dat die jongeren die uit een gemeenscha­psinstelli­ng komen maar tijdelijk in Tongeren zitten. Maar ook de andere jongeren horen daar eigenlijk niet thuis, al moeten ze wel een speciaal regime krijgen. Als je jongeren alleen maar straft, dan maak je er criminelen van.”

Volgens minister Vandeurzen is een oplossing voor het tekort aan plaatsen in gemeenscha­psinstelli­ngen nabij.“We zijn in Everberg een nieuw gebouw aan zetten”, reageert hij.

Beroep

In het rapport van de maandcommi­ssarissen staat ook dat jongeren in één bepaalde instelling ( niet in Tongeren) een document moeten onderteken­en waarin ze beloven niet in beroep te gaan tegen de veroordeli­ng door de jeugdrecht­er. Ze zouden anders privileges verliezen. Jongerenwe­lzijn onderzoekt of dit klopt of dat het om een misverstan­d gaat.

 ?? FOTO HBVL ?? Ook De Wijngaard in Tongeren krijgt een harde beoordelin­g van de maandcommi­ssarissen.
FOTO HBVL Ook De Wijngaard in Tongeren krijgt een harde beoordelin­g van de maandcommi­ssarissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium