Het Belang van Limburg

Kind van de liefde

-

Was het liefde en niet oorlog die de neandertha­ler en de denisovame­ns deed verdwijnen? De vraag stelt zich, sinds het 13-jarige meisje Denny werd ontdekt in een grot in Siberië. Of in elk geval haar DNA-materiaal dat al 90.000 jaar in een botfragmen­t zat te wachten om gevonden te worden. Het opmerkelij­ke, zo bleek toen wetenschap­pers Denny’s DNA onderzocht­en, was dat het meisje een mixbloedje was. Het kind van een neandertha­lermoeder en een denisovava­der. Twee verschille­nde mensensoor­ten.

De genetici hadden met Denny het eerste bewijs gevonden van een intersoort­elijk kind, de eerste hybride van een uitzonderl­ijke mix. Dit spectacula­ire nieuws verspreidd­e zich vorige week als een lopend vuurtje over de planeet. In het zuiden van wat nu West-Siberië heet, hadden twee verschille­nde mensachtig­en, een vrouw en een man, een baby gemaakt die hun genetisch materiaal netjes evenredig in zich droeg. Hun kind Denny was het eerste ‘zuivere’ mixbloedje dat ooit was gevonden. Daar, vlak bij de rivier Anui in de hoger gelegen denisovagr­ot, hadden wetenschap­pers eerder al op de resten gestoten van X-woman, die DNA van neandertha­lers en de moderne mens in zich had. Een mixbloed uit de periode dat de denisovame­ns van het gezicht van de aarde verdween. Maar in tegenstell­ing tot Denny was X-woman geen eerstegene­ratieafsta­mmeling van twee soorten.

De verleiding is groot om Denny dan maar meteen in te passen in het huidige debat rond identiteit en multicultu­raliteit. Misschien is dat wat te kort door de bocht. Een andere soort is nog wat anders dan een andere cultuur binnen een soort. Maar toch brengt Denny ons een belangrijk verhaal. Het vermengen van soorten blijkt immers geen unicum maar een oeroud fenomeen. Het gebeurde veel frequenter dan we tot nog toe voor mogelijk hielden. Voor Den- ny werd gevonden dachten wetenschap­pers dat er inderdaad denisova’s en neandertha­lers in de Siberische grot hadden gewoond. Maar dat een van de twee misschien was opgegeten door de andere. Oorlog dus.

Denny vertelde ons vorige week dat de aantrekkin­g tussen twee individuen de grens tussen soorten had geslecht. En dat is wat ik liefde noem. Komt het omdat de mens toen op het randje stond van uitsterven? Wie weet. Of omdat mengen en mixen in de genen zit van al wat leeft? Waarschijn­lijk. Wat het mij vertelt is dat twee individuen, de Romeo en Julia van hun tijd, op een bepaald moment besloten om dwars door alle grenzen te gaan en de wereld een schitteren­d cadeau te geven. Een kind met een boodschap voor alle volgende generaties: vermeng. Leef.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium