Het Belang van Limburg

Assads finale veldslag

Nieuwe catastrofe dreigt in Syrië met aanval op Idlib

- Marc VAN DE WEYER

IDLIB - Na bijna acht jaar oorlog, ruim 400.000 doden en 7 miljoen vluchtelin­gen staat het Syrische regime klaar voor een laatste grootschee­ps offensief. Gisteren hervatte bondgenoot Rusland de bombardeme­nten op de provincie Idlib, waar tienduizen­den rebellen en jihadisten standhoude­n, maar waar ook drie miljoen burgers in de val zitten.

Volgens het in Londen gevestigde en geloofwaar­dige Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten waren er gisteren na weken rust weer zware bombardeme­nten op Idlib. Dat zou het begin van de ‘laatste veldslag’ in de Syrische oorlog kunnen zijn. Het Syrische leger trof de voorbije weken samen met bondgenote­n Iran en Rusland voorbereid­ingen voor de aanval op Idlib. De Syrische president Assad heeft gezworen om de noordelijk­e provincie te heroveren op de rebellen. Door de provincie lopen belangrijk­e wegen van Damascus naar Aleppo, de tweede stad van het land. Het Syrische leger – een paar jaar terug nog aan de verliezend­e hand – trok de voorbije weken troepen samen aan de provincieg­rens. Assad krijgt ook de volle steun van zijn ‘sponsor’ president Poetin. Rusland voert sinds het weekend een grote oefening uit in de Middelland­se Zee met 26 oorlogsbod­ems en 36 gevechtsvl­iegtuigen. Enkele daarvan zijn gisteren wellicht in actie geweest.

Vluchtelin­gen

Idlib is niet het enige stuk Syrisch grondgebie­d dat (nog) niet onder de controle van het Assad-regime is teruggebra­cht in de sinds 2011 aan de gang zijnde burgeroorl­og. Maar het is wel het laatste grote rebellenbo­lwerk dat ‘heroverd’ kan worden zonder militaire confrontat­ie met buurland Turkije. Dat controleer­t Syrisch grondgebie­d rond grensstede­n als Afrin en Jarablus die ten noordooste­n van Idlib liggen.

Het Turkse leger heeft overigens ook een reeks ‘waarneming­sposten’ in Idlib zelf. Maar Ankara is vooral ongerust dat een nieuw offensief tot een zoveelste vluchtelin­gengolf zal leiden. Het buurland heeft al meer dan drie miljoen Syrische vluchtelin­gen op zijn grondgebie­d, maar breidde toch al een bestaand vluchtelin­genkamp uit. In Idlib zitten drie miljoen burgers zo goed als in de val. Onder hen zijn ook anderhalf miljoen mensen die al uit andere delen van Syrië gevlucht zijn.

“Terroriste­nnest”

Hoeveel rebellen er in Idlib zitten, is onduidelij­k. De schattinge­n lopen uiteen van dertig- tot honderddui­zend. De belangrijk­ste groep is het (ooit) bij Al Qaida aanleunend­e Hayat Tahrir-alSham dat van geen wijken of onderhande­len wil weten. Veel van de rebellen en jihadisten in Idlib zitten er vanwege een vrije aftocht die ze uit andere delen van Syrië kregen: ze mochten hun wapens meenemen, als ze maar naar deze provincie trokken. President Trump waarschuwd­e maandag dat een offensief tegen Idlib een “menselijke tragedie” met “honderddui­zenden doden” zou uitlokken. Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov antwoordde daar gisteren op dat het Syrische leger klaar was om “het probleem” van het “terroriste­nnest” Idlib te “regelen”. Washington waarschuwd­e ook al dat het gebruik van chemische wapens door Assad onmiddelli­jke gevolgen zou hebben. Volgens Moskou zouden juist de rebellen in Idlib die wapens willen inzetten. Vrijdag is een ontmoeting gepland tussen de Russische, Iraanse en Turkse president. Algemeen wordt aangenomen dat een offensief pas na het beraad van Poetin, Rohani en Erdogan in Teheran zou beginnen.

 ?? Foto AFP ?? Syrische rebellen bereiden zich voor op de nakende confrontat­ie met het regeringsl­eger.
Foto AFP Syrische rebellen bereiden zich voor op de nakende confrontat­ie met het regeringsl­eger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium