Het Belang van Limburg

EU-ombudsman hekelt benoeming topambtena­ar

-

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft serieuze fouten gemaakt bij de benoeming van haar nieuwe topambtena­ar, Martin Selmayr. Dat concludeer­t Euombudsma­n Emily O’Reilly in haar jaarlijkse rapport.

De benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie, en daarmee tot hoofd van de Europese ambtenarij, is “noch volgens de letter, noch volgens de geest van de wet” gebeurd. Dat is de – vernietige­nde – conclusie van de Europese ‘ombudsvrou­w’. Emily O’Reilly onderzocht de topbenoemi­ng omdat die begin dit jaar voor flink wat heisa zorgde. Selmayr werd in recordtemp­o gepromovee­rd. Daardoor ontstond het beeld dat Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker op de valreep van zijn finale mandaat gauw-gauw en over alle hoofden heen zijn vertrouwel­ing, rechterhan­d en steunpilaa­r Selmayr benoemde.

Haar onderzoek leidt de ombudsvrou­w tot de vaststelli­ng dat daarbij de regels met de voeten getreden zijn. Zo schiep de Commissie een “kunstmatig gevoel van hoogdringe­ndheid” om geen vacature te moeten openen. Ze organiseer­de wel een procedure voor de functie van adjunctsec­retaris-generaal, maar dat was enkel een alibi om Selmayr zonder procedure te bevorderen naar de hoogste post. De ombudsvrou­w verbaast zich er ook over dat de benoeming unaniem door de Commissie werd goedgekeur­d en dat geen enkel lid ervan haar in vraag stelde.

O’Reilly eist dat de Commissie een benoemings­traject vastlegt voor de topfunctie in haar bureaucrat­ie. Voor Selmayr heeft dat geen gevolgen. De Duitser blijft zitten waar hij dankzij Juncker zit.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Martin Selmayr.
FOTO EPA-EFE Martin Selmayr.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium