Het Belang van Limburg

Dromen van debuut

Lommelaar Hans Vanaken wil bij de Rode Duivels vooral genieten

- Bob FAESEN

BONDSCOACH ROBERTO MARTINEZ GUNT TROSSARD EN VANAKEN VRIJDAG TEGEN SCHOTLAND ALLICHT SPEELMINUT­EN

Als een jongetje dat begon aan zijn eerste schooldag op een nieuwe school, zo beleefde Hans Vanaken (26) zijn eerste dag bij de Rode Duivels. De middenveld­er van Club Brugge pakte dat aan zoals ongeveer iedere leerling dat zou doen. “Praten met de jongens die je kent, maar dat loopt wel allemaal los”, klonk de Lommelaar even nuchter als altijd.

Wanneer je naar de Rode Duivels gaat, kom je een beetje in een andere wereld terecht. Je loopt het spelershot­el in Tubeke binnen en ziet meteen een wereldster als Eden Hazard in de lobby zitten met Dedryck Boyata en Christian Benteke. Even voordien heeft de immer modieuze Michy Batshuayi op zijn hippe Kanye Westsneake­rs ter waarde van 600 euro op de spelerspar­king de indrukwekk­ende Rolls Royce van Romelu Lukaku gepasseerd. Die wereld is nu ook de wereld van Hans Vanaken. “Hoe het is om in zo’n spelersgro­ep terecht te komen? Indrukwekk­end. Het zijn jongens die ik alleen maar ken van televisie. Hazard, wereldtop. Dat is mijn type, maar dan iets sneller hé”, knipoogt Vanaken. “Thierry Henry? Ik was vroeger altijd fan van Arsenal. Een eer om mee te werken.” Hans in sterrenlan­d.

Guus Meeuwis

“Het is zoals een eerste schooldag”, vertelt de Lommelaar. “Alles is nieuw. Ik ben geen type dat tegen iedereen vlot begint te babbelen. Ik wacht een beetje af en praat met degenen die ik ken. Zo stond ik net bij Thibaut Courtois, die ik nog ken van vroeger. Met Leandro Trossard speelde ik samen bij Lommel en Matz Sels was mijn ploeggenoo­t bij de jeugdselec­ties. Thomas Meunier, mijn exploegmaa­t bij Club Brugge, heb ik nog niet gezien. Maar het loopt allemaal wel los en ik zal hen de komende week wel leren kennen.” Om de kennismaki­ng te ‘vergemakke­lijken’ moet Vanaken net als de andere nieuwkomer­s een liedje zingen. “De keuze is op ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis gevallen. Dat liedje zingen alle Nederlands­taligen zeker? Ik zong het ook als nieuwkomer bij Lokeren en Club Brugge. Het moet gewoon, het is jezelf een halve minuut belachelij­k maken.” Nog zoiets typisch voor nieuweling­en: te vroeg vertrekken om zeker niet te laat te komen. “Ik was om half drie hier, een halfuurtje te vroeg”, lacht hij. “Ik ben op tijd vertrokken met het oog op de files. In België weet je nooit wat er kan gebeuren.” En nog: dubbelchec­ken of je alles bij je hebt. “Dat viel wel mee. Voetbalsch­oenen en scheenlapp­en. Daar moet je zeker van zijn. Al de rest is bijzaak.”

Ik ben geen type dat tegen iedereen vlot begint te babbelen. Ik wacht een beetje af en praat met degenen die ik ken

Hans VANAKEN

Speelminut­en

De naam van Vanaken is in het verleden zo vaak in verband gebracht met de nationale ploeg, maar even vaak werd hij niet geselectee­rd. Toch verloor hij nooit de hoop. “Ik probeer simpelweg te presteren bij mijn club. Dan is de kans groter dat je opgeroepen wordt. Wat nu anders is? Ik ben misschien iets meer leider geworden. Mijn statistiek­en zijn de laatste jaren verbeterd. Er zijn nu ook een aantal spelers (o.a. Kevin De Bruyne, nvdr.) afgevallen. Of ik teleurgest­eld zal zijn als ik geen speelminut­en krijg? Daar ben ik niet mee bezig. Natuurlijk wil je spelen, dat is gezonde ambitie. We zijn hier met 27 en dat betekent dat een deel sowieso op de tribune moet zitten. Erbij zijn, is al fantastisc­h. Alles wat erbij komt, is mooi meegenomen. Ik moet vooral genieten. Deze week nemen ze me al niet meer af.”

Zoals u merkt, Vanaken laat het allemaal op zich afkomen. Tegelijker­tijd bekijkt hij zijn eerste selectie als een soort test. “Het niveau zal een stuk hoger liggen dan bij Club Brugge. Hier wil ik zien waar ik sta tussen al die grote voetballer­s.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium