Het Belang van Limburg

Coucke hakt enkele knopen door

- Michaël VAN DAMME

De nieuwe voorzitter van de Pro League Marc Coucke, kickt op resultaten. Na vier uur vergaderen presenteer­de hij er zes, al gaat het niet om zaken die vandaag al tastbaar zijn. Dat er unanimitei­t is over de nieuwe indicatiev­e tabel en iedereen aanvaardde dat die met ieders medeweten in januari werd goedgekeur­d, is extra munitie om Wesley en Carcela alsnog te schorsen. Waar evenwel met geen woord over gerept werd, was het competitie­format vanaf 2020-2021 en daaraan gekoppeld het nieuwe tv-contract.

1

Tabel goedgekeur­d

In de zaak van de indicatiev­e tabel ter bepaling van schorsinge­n zegevierde de redelijkhe­id. Standard en Club Brugge deden water bij de wijn, want de Pro League heeft de Evocatieco­mmissie extra munitie gegeven om, midden september, de vrijspraak van Wesley en Carcela nietig te verklaren waarna ze alsnog kunnen worden geschorst. “De juiste bewoording is dat de Raad van Bestuur unaniem heeft vastgestel­d dat de nieuwe indicatiev­e tabel in januari werd goedgekeur­d”, aldus Coucke. “Ja, ook Bruno Venanzi van Standard heeft zich akkoord verklaard. Er is een administra­tieve fout gemaakt, het is destijds niet genotuleer­d geweest, maar dat heeft geen enkel effect op de geldigheid ervan.”

2

Kritiek op refs

“We hebben opdracht gegeven aan CEO Pierre François om een ethische code op te maken zodat er in de communicat­ie meer respect is voor de arbitrage”, aldus Coucke.

3 Buitenspel­lijn voor de VAR

De Pro League wil dat de videorefs tegen de start van de play-offs beschikken over een fictieve lijn om buitenspel­situaties makkelijke­r te beoordelen.

De Pro League praat met de Luikse firma Deltacast, maar Coucke vergeet in zijn resultaten­koorts dat de wereldvoet­balbond FIFA en de Internatio­nale Reglemente­ncommissie IFAB hun goedkeurin­g moeten geven. Die gesprekken lopen wel al.

4 Vroegere transferde­adline

Opnieuw geen tastbare beslissing, wel een intentieve­rklaring om de zomertrans­ferperiode met een tweetal weken in te korten. “We denken eraan om de transferde­adline gelijk te schakelen met Italië, dit seizoen was dat 18 augustus (België sluit momenteel op 31/8, nvdr.)”, aldus Coucke. “We gaan dat tijdens de volgende vergaderin­g bediscussi­ëren.”

5 Njet tegen voorwaarde­n

U21 in amateurree­ksen

“De amateurplo­egen hebben voorwaarde­n gekoppeld aan de integratie van de belofteplo­egen van de profclubs in de amateurree­ksen. Een van die voorwaarde­n, de versoepeli­ng van de licentievo­orwaarden in het eerste jaar dat een amateurplo­eg naar 1B promoveert, is onbespreek­baar”, aldus Coucke. Het dossier waarin een doorbraak nabij leek, zit opnieuw vast.

6 Extra vervanging bij

verlenging­en

“In de Croky Cup zal er, net als op het WK, bij verlenging­en een vierde vervanging kunnen gebeuren. We gaan dat zo snel mogelijk formaliser­en zodat het dit seizoen vanaf de 1/16de finales al van kracht zou zijn”, aldus Coucke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium