Het Belang van Limburg

“Vlaanderen pleegt woordbreuk”

Mijnorgani­saties in beroep tegen sloop en declasseri­ng kolenwasse­rij 1 en 3

- Zahra BOUFKER

Acht Limburgse organisati­es die werken rond het mijnverled­en in Limburg, gaan in beroep tegen de sloopvergu­nning voor kolenwasse­rij 1 van de mijnsite in Beringen. Die is immers nog beschermd. “Met de sloop pleegt de Vlaamse regering woordbreuk”, klinkt het. Vlaanderen werkt nu bovendien, op initiatief van be-MINE, aan een gedeelteli­jke opheffing van die beschermin­g zodat de sloop alsnog kan doorgaan.

In het voorjaar leverde de provincie een sloopvergu­nning af voor kolenwasse­rij 1 op de mijnsite in Beringen. Acht Limburgse organisati­es die werken rond het mijnverled­en in Limburg, gaan nu in beroep. Ze vinden dat de impact van de sloop wordt onderschat. Een van de acht organisati­es is vzw Het Vervolg, waar Paul Boutsen de kar trekt. “Wij begrijpen niet dat de deputatie een sloopvergu­nning aflevert voor een gebouw dat nog beschermd is”, zegt Boutsen. “Beringen Mijn zou het sluitstuk moeten worden. Maar wat doen zij nu? Ze gommen het gewoon weg. Dat is moeilijk te begrijpen, zeker als je weet dat de vier kolenwasse­rijen van Beringen in 1994 als monument zijn beschermd door de Vlaamse regering. Met de sloop plegen ze woordbreuk”, aldus Boutsen.

Uitzonderi­ngen

Theo Donné van LRM bevestigt dat de site in Beringen destijds beschermd werd. “De mijnsite in Beringen werd inderdaad geklasseer­d. Dat wilt zeggen dat men de gebouwen moet onderhoude­n en niet mag afbreken en dat men ze in hun originele vorm moet bewaren. Maar, er zijn uitzonderi­ngen mogelijk”, vindt hij.

De provincie leverde dus de sloopvergu­nning af. Volgens Inge Moors (CD&V), gedeputeer­de van Ruimtelijk­e Ordening, gebeurde dat op vraag van be-MINE als onderdeel van het SALK-plan voor Limburg na de sluiting van Ford. “Het SALK-plan spreekt van een herontwikk­eling van de mijnsite in Beringen”, zegt Moors. “De sloop is één van de concrete acties in dit plan. De Vlaamse regering heeft haar toestemmin­g gegeven voor de sloop en ook het Agentschap voor Erfgoed Vlaanderen heeft dit positief geadviseer­d. Tijdens overleg tussen be-MINE, de Vlaamse overheid en stad Beringen is de intentie tot slopen bevestigd. Wij hebben dat advies gevolgd.”

Niet haalbaar

Bij de Vlaamse overheid is te horen dat het niet haalbaar is om de hele site te behouden en restaurere­n. “In het kader van het SALK-programma is er een hele reconversi­e en moderne exploitati­e van de mijnsite gepland door be-MINE nv. Vlaanderen maakt 20,5 miljoen vrij voor de restaurati­e. Alleen blijkt het niet haalbaar om de hele site te behouden en te restaurere­n”, reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). “Daarom heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed, op initiatief van be-MINE, een dossier voor de opheffing van de beschermin­g van Kolenwasse­rij 1 en 3 opgemaakt. We wachten nu eerst het advies af van de Vlaamse commissie voor Onroerend Erfgoed, maar de sloop van Kolenwasse­rij 1 en 3 zal volgens mij niet raken aan de erfgoedwaa­rde van het geheel.”

Bezwaar

Zodra de voorlopige opheffing van de beschermin­g een feit is, moet de stad Beringen een openbaar onderzoek organisere­n over deze opheffing. “Tijdens dat openbaar onderzoek kunnen stad en erfgoedver­enigingen bezwaar indienen tegen deze opheffing en kunnen ze opmerkinge­n formuleren”, gaat Bourgeois verder. “Er is dus wel inspraak voorzien. Daarna neem ik een definitiev­e beslissing over de gedeelteli­jke opheffing van de beschermin­g. Zelfs in dat geval blijft deze grote mijnsite nog steeds een van de meest unieke mijnsites in Europa en bovendien eentje die met het be-MINEprojec­t aan 300 mensen een job zal verschaffe­n.” Be-MINE bevestigt dat het een sloopvergu­nning heeft verkregen voor kolenwasse­rij 1. Volgens Jeroen Huysman, de kersverse directeur van be-MINE, is er geen haalbaar economisch project mogelijk in kolenwasse­rij 1. “Vier kolenwasse­rijen rendabel maken op één mijnsite is quasi onmogelijk. We hebben een totale visie ontwikkeld voor de kolenwasse­rijen. De sloopvergu­nning voor kolenwasse­rij 1 ligt op dit ogenblik bij de Raad voor vergunning­sbetwistin­gen. Voor kolenwasse­rij 2 en 4 is er al een herbestemm­ing en is de restaurati­e bezig. Voor kolenwasse­rij 3 wachten we de bestemming­sherzienin­g af.”

De sloop van Kolenwasse­rij 1 en 3 zal volgens mij niet raken aan de erfgoedwaa­rde van het geheel

Geert BOURGEOIS Vlaams minister-president

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Paul Boutsen voor de kolenwasse­rij. “In 1994 zijn de vier kolenwasse­rijen beschermd. Deze restaurati­e zou het sluitstuk van de reconversi­e moeten worden. Ze gommen het gewoon weg.”
FOTO TOM PALMAERS Paul Boutsen voor de kolenwasse­rij. “In 1994 zijn de vier kolenwasse­rijen beschermd. Deze restaurati­e zou het sluitstuk van de reconversi­e moeten worden. Ze gommen het gewoon weg.”
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium