Het Belang van Limburg

Vandaal trekt spoor van graffiti

PVDA tweede keer doelwit in een week tijd

- Dirk JACOBS

Een onbekende heeft maandagnac­ht een spoor van graffiti achtergela­ten vanaf de Spoorwegst­raat in Runkst, via de tunnel onder de sporen van het Hasseltse station, het Vlaams Huis en twee garagepoor­ten tot aan de gebouwen van het bisdom op het Vrijwillig­ersplein. De dader richtte zich tot de Partij van de Arbeid, de islam en de katholieke kerk. De politie, die een achttal klachten registreer­de, heeft beeldmater­iaal van de dader en hoopt die dan ook snel te klissen.

“We zijn geschrokke­n”, zegt Simona Bielen, die in één van de vier huizen woont die beklad werden in de Spoorwegst­raat. “Nee, we hebben echt niks gehoord. Maar dat kan ook moeilijk: we zijn het geraas van de treinen die het station in- en uitrijden gewend en ’s nachts passeert hier ook nog goederenve­rvoer. Maar toen we vanochtend ‘Antidemokr­aat’ op onze rolluiken zagen staan, was dat toch heel vreemd.”

Democratie

Bij Simona is er nochtans geen enkele verwijzing naar de Partij van de Arbeid. Dat is wel het geval bij haar buurvrouw Mariet Ghaye. “Wij hebben op onze vensters reclame voor de partij en Kim De Witte hangen, ja. Onze dochter staat op de PvdA-lijst. De dader spoot hier ‘Stalin’ en ‘Mao’ op onze gevel. Je schrikt daar wel van, zeker omdat ook buren het slachtoffe­r zijn, terwijl zij er niets mee te maken hebben. Maar ik laat er me niet door opjagen. Onze affiches blijven hangen, we leven tenslotte toch in een democratis­ch land.”

Kim De Witte zelf, die nochtans ook in de buurt woont, bleef gespaard van graffiti. Een week geleden werden zijn verkiezing­sborden wel al besmeurd in dezelfde buurt. “Heel laf”, noemt hij de daad. “Als argumenten het niet meer halen, dan wordt vandalisme ingezet tegen sympathisa­nten van de PVDA en gewone burgers. Is dat de ‘democratie’ waar deze vandalen voor staan? Wij laten ons niet intimidere­n.”

Nog in de Spoorwegst­raat passeerde de vandaal ook kunstgaler­ij Smartlab waar hij ‘Prulkunst’ op de vitrine achterliet. Dan ging het, door de tunnel onder de perrons van het station, richting Monseigneu­r Broeckxple­in. In de tunnel kreeg een reclameaff­iche voor de Runkstse Volksfeest­en letterlijk de volle laag.

Religie

Bij het Vlaams Huis werd een glazen zijdeur beklad met slogans tegen de moskee die aan de overzijde ligt. Helemaal anders dan bij de twee volgende haltes: in de Mouterijst­raat spoot hij op de garagepoor­ten van Peter Raymaekers ‘Maroc + Allah shit’ en op het gebouw van bisdom Hasselt op het Vrijwillig­ersplein schreef hij ‘Kerk is lafaard’ op de muur. Het bisdom bedekte deze woorden meteen door een eigen spandoek die wat hoger hing te laten zakken zodat de boodschap daaronder verdween.

De politie kreeg verschille­nde klachten binnen. “We zijn dan op zoek gegaan naar camera’s in deie buurt”, zegt woordvoerd­er Dorien Baens. “Er zijn duidelijk beelden beschikbaa­r die onze recherche nu uitpluist.”

 ??  ?? Bij Mariet Ghaye spoot de vandaal ‘Stalin’ op het raam en werd de affiche van Kim De Witte beklad.
Bij Mariet Ghaye spoot de vandaal ‘Stalin’ op het raam en werd de affiche van Kim De Witte beklad.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium