Het Belang van Limburg

Sponsortoc­ht eindigt in ziekenhuis

Quad maait Limburgse fietsers van de baan in Bastenaken

- Jos THOMASSEN

Twee Limburgse wielertoer­isten die voor het goede doel op weg waren van Maasmechel­en naar Gerardmer in Frankrijk, zijn maandag in de buurt van Bastenaken van de weg gemaaid door een quad. De twee liepen verwonding­en aan de ruggenwerv­el op en moesten een nacht in het ziekenhuis verblijven. De derde diabetespa­tiënt zet zijn tocht verder.

Carl Verschelde uit Maasmechel­en, Marc Bosmans uit HeusdenZol­der en Jan Bonné uit SintTruide­n vertrokken zondagmidd­ag met een grote groep sympathisa­nten in Eisden voor een tocht van 520 kilometer naar de Franse Vogezen. Vanaf Maastricht zette het trio hun tocht alleen verder. Op de tweede dag eindigde het avontuur voor Verschelde en Bosmans ergens bergop in de Ardennen. “We waren op twintig kilometer van ons tweede doel, in de buurt van de Luxemburgs­e grens, toen een quad ons van de weg maaide”, vertelt Carl Verschelde van op zijn ziekenbed in Bastenaken. “Het was op een berg. Wij reden de hele tocht uiterst rechts, maar plots vlogen wij door de lucht. Net als in een film. Jan Bonné, die voorop fietste, kwam er zonder kleerscheu­ren vanaf. Mijn fiets is total loss. Die van Marc is ook ferm toegetakel­d.”

Het trio werd op hun sponsortoc­ht ten voordele van diabeteson­derzoek begeleid door een busje waarin twee Maasmechel­aars zaten. “Jos Vanbriel en Francis Dedroog hebben meteen de hulpdienst­en gealarmeer­d. De politie kwam ter plaatse en ambulances voerden ons af naar het ziekenhuis in Bastenaken. Hier worden we goed verzorgd. Onze echtgenote­s zijn naar hier gekomen. Uit onderzoek blijkt dat Marc drie wervels ingedeukt heeft, ik een. We mogen van geluk spreken dat we er zo vanaf komen. Ze hebben ons een korset aangedaan en we mogen naar huis”, zegt Carl. Jan Bonné rijdt samen met de begeleider­s als eerbetoon aan de twee verder richting Gerardmer, waar donderdagm­iddag een samenkomst begint.

“Climbing For Life is een event dat oproept tot een gezonde leefstijl en beweging als preventie tegen diabetes”, weet Bonné, onderweg in Frankrijk. “We zijn vertrokken met 5.000 euro sponsorgel­d en hoopten dat bedrag

voor

diabetespa­tiënten onderweg te verdubbele­n. Hopelijk lukt het alsnog.” De twee slachtoffe­rs besloten om niet verder af te zakken naar de Franse Vogezen. “Vijf uur in een auto met een pijnlijke rug is te veel. De lol is er voor ons toch al van af”, besluiten Verschelde en Bosmans..

 ?? THOMASSEN
Foto JOS ?? De fietsers vertrokken zondag met een grote groep in Maasmechel­en. Maandag liep het fout in Bastenaken.
THOMASSEN Foto JOS De fietsers vertrokken zondag met een grote groep in Maasmechel­en. Maandag liep het fout in Bastenaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium