Het Belang van Limburg

Heibel over zwemplas in ENCI-groeve

Plan om plas ondiep te maken stuit op verzet

- Eddy VANDOREN

Winnende nummers:

2 - 4 - 9 - 11 - 12 - 16 - 18 - 24 - 25 - 27 - 37 - 38 - 40 - 45 - 49 - 51 - 54 - 55 - 62 - 63

Winnende nummers: 6 - 2 - 4

In Maastricht is er onenigheid ontstaan over de herbestemm­ing van de zogenoemde zwemplas in de ENCI-groeve aan de Lage Kanaaldijk. Na de sluiting ervan wegens grote overlast vorig jaar, wil de Stichting Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij ENCI-gebied (SOME), die de herinricht­ing van het hele gebied bepaalt, de natuurlijk­e zwemvijver in de groeve omvormen tot een ondiepe plas van zo’n 30 centimeter diep. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Enkele maanden geleden al is de Stichting Natuurmonu­menten Nederland, één van de belangrijk­e partners van SOME, op eigen risico en voor eigen rekening gestart met het ophogen van de bodem van de bewuste zwemplas. “De vijver die vorig jaar enigszins ondoordach­t werd opengestel­d voor het grote publiek kende meteen een groot succes”, vertelt Martin Rijks, uitbater van de aangrenzen­de Bistro Hoffmanni. “In zes weken tijd telden we hier ruim 90.000 bezoekers, waarvan 7.000 zwemmers. Dat zorgde voor een enorme overlast. Er was immers onvoldoend­e parkeergel­egenheid in de buurt, er waren geen vuilnisbak­ken en geen toiletten, overal lieten de recreanten rotzooi achter, waardoor er heel veel protest volgde van de buurtbewon­ers. Bovendien was er nauwelijks toezicht op de zwemmers, met alle onveilige toestanden tot gevolg: waar niet gedoken mocht worden, gebeurde het toch en waar men niet mocht komen, kwam men toch... Tot de beheerders ingrepen en de groeve sloten. Sindsdien is het uiteraard veel rustiger en komen hier enkel nog wandelaars en echte natuurlief­hebbers.”

Ondiepe plas

Natuurmonu­menten, de beheerder van de groeve, wil de zwemvijver nu omvormen tot een ondiepe plas van zo’n 30 centimeter diep. “Dan heb je meteen een heel ander publiek, waardoor de veiligheid beter gegarandee­rd kan worden en een massale toeloop wordt voorkomen”, luidt het bij de stichting die in Tiengemete­n, in de Nederlands­e provincie ZuidHollan­d, al een gelijkaard­ig project met succes beheert. Omdat het voor Natuurmonu­menten ook de meest realistisc­he oplossing is voor de ENCI-plas, gaf de stichting enkele maanden geleden al opdracht om de zwemvijver op te vullen. Over die beslissing stelden enkele politieke fracties zich meteen vragen in de Maastricht­se gemeentera­ad. Ook de Provincial­e Staten (de provincier­aad) van Nederlands-Limburg, die samen met de gemeente Maastricht deel uitmaken van SOME, roeren zich nu en voelen zich enigszins gepasseerd door hun partner Natuurmonu­menten.

Publiek debat

Eind augustus kreeg de gemeentera­ad daarom tekst en uitleg over de dilemma’s rond de ontwikkeli­ng van de groeve, die op 1 januari 2020 volledig opgesteld zal worden voor het publiek. Straks volgt in de raad daarover nog een publiek debat. In november zal ook het provinciaa­l bestuur over de gewijzigde plannen geïnformee­rd worden en ook hier zal men een standpunt moeten innemen over het definitiev­e bestemming­splan. Gebiedsman­ager Eduard Habets van Natuurmonu­menten bevestigt dat de provincie inderdaad nog haar goedkeurin­g moet geven. “Maar om kosten te besparen hebben we toch al opdracht gegeven om de werkzaamhe­den te starten. Nu kunnen we immers nog gratis gebruikmak­en van de diensten en het materieel van ENCI, aangezien het de laatste maand is dat het bedrijf in het gebied graaft. Deze klus zou ons anders 70.000 tot 80.000 euro kosten, die kosten sparen we nu uit. Als het moet, kunnen we de situatie straks trouwens nog terugdraai­en en kan het materiaal dat nu in de plas wordt gestort, er ook weer uitgehaald worden.”

 ?? FOTO EVA ?? De beheerder van de groeve wil de zwemvijver laten opvullen tot een plas met een diepte van 30 cm overblijft.
FOTO EVA De beheerder van de groeve wil de zwemvijver laten opvullen tot een plas met een diepte van 30 cm overblijft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium