Het Belang van Limburg

Manfred Weber opent race op EU-topjobs

-

BRUSSEL - Manfred Weber is nu nog fractielei­der van de Europese Volksparti­j in het Europees Parlement. Gisteren zette hij zijn eerste officiële stap in de race naar het voorzitter­schap van de Europese Commissie.

Dat Manfred Weber (46) gisteren via Twitter kandideerd­e om lijsttrekk­er van de EVP bij de Europese verkiezing­en te worden, was eigenlijk geen verrassing. De bekendmaki­ng stond al dagen vast, met name sinds hij vorige week dinsdag in Berlijn de zegen kreeg van bondskanse­lier Merkel. Het was het culmineren­de moment van een lange reis om in de lidstaten de steun van christende­mocratisch­e en conservati­eve partijleid­ers te werven. Een vruchtbare tocht die hem, dankzij zijn rol in het tot stand komen van nieuwe Europese migratiere­gels, al toezegging­en opleverde van de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz en de omstreden Hongaarse premier Viktor Orban. Die bevestigde gisteren nog dat hij in de EVP-stal wil blijven. Weber zou in november, als de beslissing op een EVP-congres in Helsinki valt, wel eens de enige kandidaat-lijsttrekk­er kunnen zijn. Nu doen nog andere namen de ronde, zoals die van Brexit-onderhande­laar Michel Barnier. Manfred Weber, die ook ondervoorz­itter van de Beierse CSU is, heeft de reputatie een bruggenbou­wer te zijn. Gisteren kreeg hij al de steun van zijn fractie. Een minpunt is zijn gebrek aan ervaring in een uitvoerend­e topfunctie; hij was nooit minister.

Als de EVP in mei weer de grootste fractie in het Europees Parlement haalt, is haar Spitzenkan­didat Weber niet automatisc­h Commissiev­oorzitter. Met name de Franse president Macron is tegen het systeem, maar ook die ziet Weber wel zitten sinds een ontmoeting onder vier ogen enkele weken terug in Parijs.

 ?? FOTO AFP ?? Manfred Weber.
FOTO AFP Manfred Weber.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium