Het Belang van Limburg

“Goed evenwicht en veel lef”

Hasselaar GILLES LIZIN is de Limburgse hoop

- Pieter VANLOMMEL

Wie spektakel wil zien, moet zaterdag naar de Jordaenska­ai in Antwerpen afzakken. Tientallen skaters geven er het beste van zichzelf in de jacht naar de Belgische titel in het skateboard­en, de sport die in 2020 zijn olympisch debuut zal maken. Het BK is voor Belgen overigens de enige weg naar EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. Zo ver wil Gilles Lizin nog niet vooruit kijken, maar de Limburgse kampioen zal in ieder geval de eer van onze provincie hoog trachten te houden. “Als ik de finale haal, zal ik risico´s nemen”, belooft de Hasselaar.

Ja, skatend Limburg heeft naast Gilles Lizin nog wel een paar andere hete ijzers in het vuur. Youness Amrani hoort bij de absolute top in Europa maar hij zal niet aan dit BK deelnemen. En dus is alle hoop op Limburgs eremetaal zaterdag op twee Hasselaren gericht: Koenraad Helsen en Gilles Lizin. Die laatste is leraar aan het vijfde leerjaar van de Stevoortse basisschoo­l en veroverde eerder dit jaar de Limburgse titel op de Hasseltse KPM Cup. “Maar de kans dat ik zaterdag win is niet bijster groot”, beseft de 25jarige Lizin, die al dertien jaar op het skateboard staat. “Met Phil Zwijsen en Axel Cruysbergh­s doen er al twee profession­als mee terwijl ik maar een amateur ben. Het is echter ook mijn doel om ooit voltijds met mijn sport bezig te zijn. Daarom heb ik ´KPM Skate´ opgericht, een skateclub waarin ik lessen geef. Voorlopig is dat nog een bijverdien­ste maar ik hoop de club wel verder uit te kunnen bouwen.”

Tijdens zo´n BK krijgt elke skater één minuut om op een parcours vol hinderniss­en uit te pakken met trucs. Voor elke truc worden punten uitgereikt door de jury en elke sprong die succesvol geland wordt, levert eveneens punten op. “De tactiek kan dus verschille­n onder de deelnemers”, aldus Lizin. “Sommigen proberen zo veel mogelijk trucs te doen, anderen beperken zich tot slechts enkele moeilijke trucs. Mijn doel wordt de trucs die ik zeker kan, goed te landen. En als ik de finale haal, zal ik meer risico´s nemen. Dan zou het best kunnen dat ik een truc probeer die ik nooit eerder heb gedaan.”

Rails en bowls

Het parcours in Antwerpen is Lizin niet op voorhand gaan verkennen. “Dat doe ik de dag zelf wel”, haalt hij de schouders op. “Ik hoop vooral dat er wat rails (buizen, pivan) en transition (hoogtevers­chil via diverse schansen, pivan) in zitten. Daar ben ik redelijk goed in. ´Bowl´ (een soort rond zwembad waarin geskated wordt, pivan) is echter mijn specialite­it, maar dat ga ik zaterdag helaas niet tegenkomen. Het is mijn ambitie om er het maximale uit te halen. Als dat lukt, ben ik voldaan. Ook al zou ik dan niet op het podium staan.”

Wat maakt van iemand een goede skater? Lizin geeft het antwoord: “Een goed evenwicht op je plank is onontbeerl­ijk. Daarnaast moet je heel veel oefenen om je trucs consistent te kunnen landen. En ´last but not least´ heb je ook een flinke portie lef nodig.” Maar ook een hoge pijngrens en doorzettin­gsvermogen zijn onontbeerl­ijk, want skaters vallen vaker dan hen lief is. “Mijn pols brak ik al vier keer”, knikt hij. “En ook mijn rug en overige gewrichten, zoals enkels en knieën, zien hard af tijdens het skaten. Dat gaat later ongetwijfe­ld voor problemen zorgen, maar dat heb ik ervoor over.”

Lizin traint ongeveer drie keer per week op zijn ´skills´. “Als het mooi weer is tenminste”, pikt hij in. “Bij slecht weer kunnen we helaas niet uitwijken naar een overdekte piste. De dichtstbij­zijnde indoor skatehal ligt in Eindhoven. We zijn al een hele poos aan het ijveren voor de bouw van zo´n hal in Limburg, voorlopig zonder resultaat. Jammer, het zou meer dan welkom zijn voor een sport die zich binnenkort olympisch mag noemen.”

Ik wil ooit voltijds met mijn sport bezig zijn

Gilles LIZIN

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Gilles Lizin in actie. Spektakel verzekerd.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Gilles Lizin in actie. Spektakel verzekerd.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium