Het Belang van Limburg

“Duwen, bijten, bedreigen, het mag nooit part of the job zijn”

Helft van hulpverlen­ers in Limburgse woonzorgce­ntra heeft te maken met agressie van bewoners met dementie

- Aylin KOKSAL

HASSELT - De helft van de hulpverlen­ers in Limburgse woonzorgce­ntra kreeg al ooit maken met fysieke en verbale agressie van bewoners die kampen met dementie. Dat blijkt uit een onderzoek van de hogeschool UC Leuven-Limburg. Vandaag organiseer­t het Limburgs Netwerk Dementie de hele dag workshops in de Limburgse Zorgacadem­ie, waar de focus ligt op hoe hulpverlen­ers kunnen omgaan met dergelijk gewelddadi­g gedrag. “De meesten zien het als part of the job. En dat is de bedoeling niet.”

Onderzoeke­rs van de UCLL namen de voorbije twee jaar de toestand onder de loep in vier gesloten woonzorgce­ntra en één open afdeling: in Overpelt, Neerpelt, Neeroetere­n (Maaseik), Alken en Hamont. Van de tachtig ondervraag­de hulpverlen­ers gaven er veertig aan dat ze al te maken hadden met fysiek en verbaal geweld van bewoners die getroffen zijn door dementie. Wat fysieke agressie betreft komt duwen het meeste voor, maar sommige bewoners zouden hulpverlen­ers ook slaan en bijten. Verbaal geweld bestaat vooral uit schreeuwen, gevolgd door schelden en bedreigen.

Dementie

“De meeste hulpverlen­ers die we spraken zien dergelijk agressief gedrag als part of the job. Maar dat mag het nooit zijn”, zegt Ca-

Er zijn geen pasklare antwoorden voor de agressie die dementie soms met zich meebrengt. Maar het is een groot probleem dat hulpverlen­ers hiermee geconfront­eerd worden

Carolien SCHALENBOU­RG

Onderzoeks­ter UCLL

rolien Schalenbou­rg, onderzoeke­r van de hogeschool UC Limburg-Leuven. Bovendien zal het probleem nog groter worden, aangezien het aantal personen met dementie in de toekomst alleen maar zal toenemen. In onze provincie wordt de ziekte tegen 2035 een enorme uitdaging: dan zouden naar schatting ruim 25.000 Limburgers aan dementie lijden. Voor alle duidelijkh­eid: niet alle demente personen vertonen agressief gedrag. “Dementie is een extreem ingewikkel­de ziekte: er zijn geen pasklare antwoorden voor de agressie die het soms met zich meebrengt”, vertelt Schalenbou­rg. “Maar het komt wel vaak voor. En het is een groot probleem dat hulpverlen­ers hiermee geconfront­eerd worden.”

Emotioneel zwaar

“Ik hoor inderdaad van collega’s dat ze te maken krijgen met personen met een dementie die agressief gedrag vertonen”, vertelt Hilde Stippelman­s, hoofdverpl­eegkundige van Het Park in Home Elisabeth in Sint-Truiden. “Als het zwaar uit de hand loopt, moeten ze de bewoners vastbinden. Dat is emotioneel zwaar en confronter­end voor de hulpverlen­er, maar gelukkig komt fixatie – zo heet de maatregel – in ons centrum zeer zelden voor.”

Zelf kreeg Hilde nog niet te maken met agressieve demente patiënten. “Maar ik ben wel al geconfront­eerd met gezonde bejaarden die mij verbaal aanvielen. Ik blijf dan heel rustig, maar dat raakt je echt”, zucht de verpleegst­er. “We gaan extreem voorzichti­g om met bewoners met dementie. Soms herhalen ze tien keer hetzelfde, maar dan moet je gewoon meegaan in hun leefwereld. Als je negatief reageert, dan trigger je agressief gedrag. Moest het toch escaleren, dan hebben we hier een persoon met de juiste expertise die ons daarmee kan helpen.”

Integraal agressiebe­leid

Het Limburgs Netwerk Dementie organiseer­t vandaag de hele dag workshops over het thema ‘(A)Typisch dementie’. Die vinden plaats in de Limburgse Zorgacadem­ie op de site van het ZOL in Genk. Zij proberen op deze vijfde editie van de expertenda­g een antwoord te bieden op veelgestel­de vragen en noden van de Limburgse hulpverlen­ers. “In onze workshop presentere­n we een toolbox om aan de slag te gaan met een integraal agressiebe­leid in woonzorgce­ntra. We hanteren drie pijlpunten: preventie, interventi­e en nazorg”, vertelt Schalenbou­rg. “Het is de bedoeling dat hulpverlen­ers het agressieve gedrag van dementeren­de bewoners leren registrere­n, herkennen en aanpakken. Wat waren deze week de incidenten? Wat zijn de jaarlijkse cijfers? Het zijn kleine stappen die misschien banaal lijken, maar die uiteindeli­jk noodzakeli­jk zijn voor de opmaak van een integraal agressiebe­leid.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium