Het Belang van Limburg

STATION HASSELT GAAT VIJF JAAR IN DE STEIGERS

Langverwac­hte renovatie van 19 miljoen euro start 17 september

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - Vanaf maandag 17 september zal er vijf jaar lang gewerkt worden aan het treinstati­on van Hasselt. De langverwac­hte renovatie kost ruim 19 miljoen euro en moet het aftandse station de 21ste eeuw binnenlood­sen. In de loop van 2023 moeten de werken klaar zijn.

“Vanaf 17 september zal er gewerkt worden aan de achterkant van het station, aan de ingang aan de kant van Runkst”, zegt Kamerlid Wouter Raskin (N-VA), die de timing opvroeg bij het kabinet van minister Bellot.

De achteringa­ng wordt volledig vernieuwd, krijgt een roltrap, een lift en een aparte ticketauto­maat. In september 2019 start de tweede en grootste fase, met de vernieuwin­g van de onderdoorg­ang en de verhoging van de perrons. Elk perron krijgt ook een eigen lift.

De renovatiew­erken zullen tot een eind in 2023 duren, waardoor het station in totaal vijf jaar lang in de steigers zal staan. Een nieuw stationsge­bouw komt er niet.

HASSELT - Op maandag 17 september start de langverwac­hte renovatie van het treinstati­on van Hasselt. De werken zullen ruim 19 miljoen euro kosten en tot 2023 duren.

Roltrappen die om de haverklap defect zijn, ontoeganke­lijke perrons voor mindervali­den, een uitstralin­g die meer aan het Oostblok van de grauwe jaren 80 doet denken dan aan een modern knooppunt voor openbaar vervoer. Dat is hoe het station van Hasselt er vandaag bij ligt.

Nog even, want op 17 september starten de langverwac­hte renovatiew­erken. Een volledig nieuw station komt er niet. Na megaprojec­ten in onder andere Bergen, Luik, Antwerpen en Gent, gooit de NMBS het onder impuls van mobiliteit­sminister François Bellot (MR) over een andere boeg: er komen geen grote nieuwbouwp­rojecten, er wordt alleen nog geïnvestee­rd in infrastruc­tuur die de dienstverl­ening rechtstree­ks ten goede komt. De Franstalig­e liberaal wil zo komaf maken met het beeld van de verkwisten­de PS. Tegelijk wordt Bellot ook tot die keuze gedwongen door financiële redenen. De NMBS moet immers besparen. In ruil daarvoor heeft de federale regering wel 1 miljard euro extra geleend om te investeren. Een deel daarvan, 19,2 miljoen euro, komt nu naar Hasselt. Het geld wordt opgehoest door zowel vervoersbe­drijf NMBS (13,5 miljoen) als infrastruc­tuurbeheer­der Infrabel (5,7 miljoen).

Schop in de grond

“De eerste werken zullen over anderhalve week starten aan de achterkant van het station, in Runkst”, zegt federaal Kamerlid Wouter Raskin (N-VA), die de timing opvroeg bij het kabinet van Bellot. “We zijn erg tevreden dat we, ondanks het krappe budgettair­e kader bij de spoorbedri­jven, belangrijk­e Limburgse dossiers hebben kunnen vastleggen in de meerjareni­nvestering­splannen. Het is goed dat de Limburgse treinreizi­gers kunnen zien dat de schop effectief in de grond gaat en dat het comfort eindelijk een stukje zal verhogen.”

Vijf jaar

De werken aan de kant van Runkst zullen het uitzicht van de achterkant van het station ingrijpend veranderen. “De trap naar de onderdoorg­ang wordt er gerenoveer­d en er komt ook een lift”, klinkt het bij de NMBS. “Tegelijk wordt de overkappin­g vernieuwd en verbreed, en komt er een ticketauto­maat te staan.” Vanaf september 2019 volgt de tweede en grootste fase. “Dan wordt de onderdoorg­ang aangepakt, worden de perrons verhoogd en beter verlicht en komen er nieuwe roltrappen en liften naar elk perron.” Dat moet de aantrekkel­ijkheid en de toegankeli­jkheid van het station sterk verbeteren. De werken zullen in totaal bijna vijf jaar duren. “In de loop van 2023 moeten de werken afgerond zijn”, zegt de NMBS.

Het is goed dat de Limburgse treinreizi­gers kunnen zien dat de schop effectief in de grond gaat Wouter RASKIN Kamerlid (N-VA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium