Het Belang van Limburg

Eerste ‘buitenland­er’ in 100 jaar bij Braziliaan­se nationale ploeg

Lommelaar kan vannacht debuteren voor Brazilië

- Thomas STANDAERT/Bob FAESEN

Behalve Hans Vanaken en Leandro Trossard komt nog een Limburger in aanmerking voor zijn debuut bij een nationale ploeg: Lommelaar Andreas Pereira (22) maakt voor het eerst deel uit van de Braziliaan­se selectie en vertoeft al een hele week op het oefenveld met sterren als Neymar, Coutinho, Willian en Firmino. “Hij heeft bewezen dat hij het niveau aankan”, zegt ex-Genk-spits Igor De Camargo, die de Pereira’s als familie beschouwt.

Na de uitschakel­ing door België op het voorbije WK heeft bondscoach Tite de verjonging bij de Seleção op gang gebracht. Talenten als Richarliso­n (Everton), Arthur (Barcelona), Éder Militão (Porto) zijn net als ‘onze’ Andreas Pereira bij de groep gehaald voor de vriendscha­ppelijke wedstrijde­n tegen de Verenigde Staten en El Salvador. Als alles meezit, debuteert de middenveld­er van Manchester United komende nacht (1.30 uur Belgische tijd) in New Jersey tegen Team USA. “Hij verdient het op basis van zijn talent”, zegt Igor De Camargo. De spits van KV Mechelen is zelf Braziliaan, maar debuteerde in 2009 voor België.

Of ik verrast was door zijn selectie? Nee, Andreas is een schitteren­de voetballer. Bij United en Valencia heeft hij getoond dat hij het niveau aankan

Tot zijn 20ste kwam hij uit voor de jeugdelfta­llen van België. Dat je plots wisselt, daar kan ik met mijn verstand niet bij

Igor DE CAMARGO Vriend des huizes De Camargo is een vriend des huizes. “Ik heb nog samen met Marcos en Andreas’ oom Rogerio gevoetbald. Toen ik in België aankwam, heb ik twee weken moeten trainen bij Patro Eisden, dat in tweede klasse speelde. Ik deed een paar wedstrijde­n mee om een beetje het gevoel te krijgen. Daarna zijn we altijd contact blijven houden. Rogerio is zelfs de peter van mijn dochter. Zo zijn we familie geworden. Ik heb Andreas zien opgroeien. Afgelopen zomer zijn we nog samen op vakantie geweest. Naar hun dorp gegaan in Brazilië en samen een mooie tijd gehad.”

Kanaries boven Duivels

De Camargo is trots op Andreas. “Vooral omdat hij er alles aan gedaan heeft om dit te bereiken. Toen ik hoorde dat hij geselectee­rd was voor de Goddelijke Kanaries was ik ontzettend blij. Ik stuurde hem meteen een bericht. Of ik verrast was? Nee, hij is een schitteren­de voetballer. Bij United en Valencia heeft hij getoond dat hij het niveau aankan. Nu krijgt hij de kans om door te breken. Laat ons hopen dat hij dat hij het goed zal doen bij de nationale ploeg en hij een betere carrière dan ik kan maken”, grapt de ex-aanvaller van o.a. Genk en Heusden-Zolder. Pereira kwam in de jeugdelfta­llen nog uit voor België, maar hij koos uiteindeli­jk voor het land van zijn ouders. “Het is misschien jammer voor de Rode Duivels, want met zijn talent komt hij zeker in aanmerking. Maar België beschikt zo ook al over veel kwaliteit in de selectie: Mertens, Hazard en De Bruyne, dat is een beetje zijn type.”

Kritiek

Johan BOSKAMP

Toch begrijpt niet iedereen de keuze van Pereira voor de vijfvoudig­e wereldkamp­ioen. Onze huisanalis­t Johan Boskamp vindt dat de middenveld­er voor België had

moeten kiezen. “Hij is hier opgegroeid en heeft kunnen profiteren van de jeugdoplei­dingen hier”, oppert de Rotterdamm­er. “Tot zijn 20ste is hij uitgekomen voor de jeugdelfta­llen van België. Je neemt dan in principe de plek van een ander in. Dat je plots wisselt, daar kan ik met mijn verstand niet bij. De UEFA en de FIFA moet daar iets aan doen. Neem nou Rakitic. Die heeft altijd voor Zwitserlan­d gespeeld in de jeugd en koos plots voor Kroatië.”

 ?? FOTO BB ??
FOTO BB
 ??  ??
 ?? Foto LUCAS FIGUEIREDO/CBF ?? Pereira bereidt met Brazilië in New Jersey de oefeninter­land tegen de VS voor.
Foto LUCAS FIGUEIREDO/CBF Pereira bereidt met Brazilië in New Jersey de oefeninter­land tegen de VS voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium