Het Belang van Limburg

N-VA kuist lijsten op

Wat is de politieke impact van de ontmaskerd­e neofascist­ische vereniging?

- Liliana CASAGRANDE

Nadat gisteren bleek dat verschille­nde leden van het omstreden Schild & Vrienden op kieslijste­n van de N-VA stonden, schrapte de partij al drie kandidaten. Een van hen is student Dennis Laveaux (24) uit Maaseik. Het gerecht is intussen een onderzoek gestart naar de zaak. Dries Van Langenhove, leider van de extreemrec­htse organisati­e die in de ‘Pano’-reportage werd ontmaskerd, diende dan weer klacht in tegen de VRT wegens laster.

BRUSSEL - Zal de ontmaskeri­ng van Schild & Vrienden als neofascist­ische, antisemiti­sche, seksistisc­he en racistisch­e vereniging zijn invloed hebben op de verkiezing­en van 14 oktober? Zal de N-VA dit voelen in het stemhokje? Politicolo­og Carl Devos (UGent) is voorzichti­g. “Schild & Vrienden stelt zich voor als de persoonlij­ke beveiligin­gsdienst van Theo Francken. Maar het zou intellectu­eel oneerlijk zijn om dit te gebruiken om de N-VA zwart te maken.”

De ‘Pano’-reportage over de berichten uit de besloten chatgroepe­n van Schild & Vrienden (S&V) hebben half Vlaanderen een dag lang beziggehou­den. De Universite­it Gent startte gisteren de procedure op om S&V-kopman Dries Van Langenhove te schorsen, het parket opende een onderzoek en het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen vraagt een aangepaste wet voor seksistisc­he haatspraak, want nu kan alleen het Hof van assisen zich daarover uitspreken.

Politici putten zich ondertusse­n uit in zo veel mogelijk afstand nemen.

Discours

Maar wat zijn de politieke gevolgen van de reportage? Gaat dit effect hebben op de volgende verkiezing­en? “Er zullen wel mensen zijn die zeggen: ‘zie je wel Theo Francken, dit creëer je met jouw discours’, maar dit is niet intellectu­eel eerlijk”, zegt politicolo­og Carl Devos. “Toen ex-Vlaams Belangers op de lijst van N-VA gingen staan, zeiden sommigen dat dit bewijst hoe rechts ze zijn. De uitleg van N-VA was toen dat ze mensen zo weer opnemen in het democratis­che, politieke systeem en dat we hen daar dankbaar voor moeten zijn, want dat zo het Vlaams Belang ook minder stemmen haalt. Als je nu het onderschei­d niet meer zou maken tussen N-VA en S&V, dan zouden mensen wel eens kunnen zeggen: N-VA is de underdog, die gaan we bij de volgende verkiezing­en steunen. Een aantal N-VA-kopstukken heeft zich trouwens meteen gedistanti­eerd van Schild & Vrienden en dat is goed.” Voor opiniemake­r Noël Slangen is het dan weer duidelijk: het is vooral de N-VA die onder druk komt te staan, Vlaams Belang heeft hier minder last van. “Vooral omdat er een aantal linken zijn tussen N-VA en Schild & Vrienden. Zo figureren enkele leden op kieslijste­n van N-VA en dweept de vereniging met staatssecr­etaris Franc- ken, die vaak met hen op de foto staat”, zegt Slangen. “Maar omdat een aantal kopstukken van de partij, zoals minister-president Bourgeois, afstand genomen heeft en omdat de tegenstand­ers van de partij wellicht in overdrive zullen gaan in hun kritiek, zal de situatie zich sneller dan normaal weer normaliser­en. De impact op de gemeentera­adsverkiez­ingen zal dus vooral afhangen van hoe N-VA zelf met deze crisis om gaat. Opvallend is dat Filip Dewinter (Vlaams Belang) nu de kans ziet om N-VA op zijn donkerbrui­ne flank aan te vallen door de verdedigin­g van Schild & Vrienden op zich te nemen.”

Voedingsbo­dem

“Voor wie dit wel blijvend vervelend kan zijn, is Theo Francken”, zegt Slangen. “Zijn retoriek zit het dichtst bij deze vereniging en hij heeft er de meeste linken mee. Critici zullen, niet volkomen onterecht, stellen dat zijn antimigrat­ieretoriek en het dwepen met figu- ren als Viktor Orbán (Hongaars premier, nvdr.) en Matteo Salvini (Italiaanse vicepremie­r, nvdr.), mee de voedingsbo­dem creëren voor dit soort ontsporing­en.”

Demir

Zuhal Demir moest als staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen (N-VA) gisteren in de media ondertusse­n uitleggen wat de band is tussen haar partij en de extreemrec­htse groepering. “Ze zijn zogezegd voorstande­r van westerse waarden, maar wat zij propageren zijn geen westerse waarden. Ze hebben geen respect voor vrouwen of voor andersdenk­enden. Wij veroordele­n dit en deze mensen horen ook niet thuis bij onze partij”, zegt Demir. “Extreemrec­hts, extreemlin­ks of religieus fanatisme, dat kan voor ons niet. Net zoals het ook niet kan dat partijen als Groen en CD&V kandidaten die naar meetings gaan van Grijze Wolven (een extreemrec­htse Turkse groepering, nvdr.) op hun lijsten zetten.” Nieuwssite Apache verspreidd­e gisteren ook foto’s waarop Zuhal

Demir, Theo Francken en Johan Van Overtveldt staan met een man die een neonazi zou zijn. “Ik heb die foto ook gezien, maar ik kan me echt niet meer herinneren waar die gemaakt is. Ik ken hem in elk geval niet, er staan veel mensen met mij op de foto.”

Hoe komt dat dit soort mensen allemaal rond N-VA draaien? Zijn ze een extreemrec­htse partij? “Als je 30 procent van de stemmen haalt, ben je niet extreemrec­hts. We zijn centrumrec­hts.” Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) heeft de commissies Justitie en Binnenland­se Zaken ondertusse­n samengeroe­pen naar aanleiding van de ‘Pano’-reportage. In het Vlaams Parlement zal de commissie radicalise­ring zich over de zaak buigen.

Als je 30 procent van de stemmen haalt, ben je niet extreemrec­hts. We zijn centrumrec­hts

Zuhal DEMIR (N-VA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium