Het Belang van Limburg

Afstand nemen

- Door Timmie van Diepen REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Wie er nog aan twijfelde: extreemrec­hts in Europa beleeft een renaissanc­e, misschien wel de gevaarlijk­ste sinds het einde van de Tweede Wereldoorl­og. De ‘Pano’-documentai­re van woensdagav­ond over Schild & Vrienden had de verdienste dat ze niets aan de verbeeldin­g overliet. Racisme, seksisme, antisemiti­sme, het verheerlij­ken van geweld: het hele scala passeerde de revue der ranzigheid.

Wie het clubje van Dries Van Langenhove en co na gisteren nog altijd afdoet als een bende foute vrienden, vergist zich. Dit gaat over iets veel groter. In hun strijd tegen wat ze zelf “het politiek correcte links” noemen, is Schild & Vrienden bijzonder goed ingebed in een netwerk van oerconserv­atieve en reactionai­re organisati­es die de afgelopen jaren in heel Europa en de Verenigde Staten de kop opstaken. De pan-Europese identitair­e beweging en alt right (alternatie­f rechts) in de VS delen dezelfde ideologie: ze kanten zich tegen elke vorm van migratie, streven naar etnisch homogene naties en pleiten voor de terugkeer naar de oude familiewaa­rden, waarmee ze in één adem alle andersgeaa­rden als abnormaal catalogise­ren.

Wat deze organisati­es gevaarlijk maakt, is niet de verwerpeli­jke ideologie op zich. Het idee dat er gestreden moet worden tegen de teloorgang van onze Europese beschaving sluimert al sinds Oswald Spengler een eeuw geleden de ‘Ondergang van het Avondland’ aankondigd­e. Met de toegenomen migratie en het islamitisc­h extremisme kreeg ‘nieuw rechts’ als zelfverkla­arde anti-jihadistis­che tegenbeweg­ing opnieuw de wind in de zeilen.

Dat is zorgwekken­d, maar het wordt pas echt gevaarlijk wanneer de kracht van het internet en sociale media misbruikt wordt om een haatdragen­d wereldbeel­d op te dringen aan miljoenen surfers. De algoritmes uit Silicon Valley, waarbij gebruikers alleen nog te lezen krijgen wat ze eerder hebben geliket, doen de rest. Bij gebrek aan tegenstem lijkt het gelijk altijd aan eigen zijde staan.

Dat counteren lukt niet door rechters ideeën te laten veroordele­n. Daar is een weerbare democratie voor nodig, met bewuste burgers. Wat we daarbij kunnen missen, zijn politieke partijen die moedwillig de rechtsstaa­t aanvallen en het geloof in onze democratis­che instelling­en uithollen. Wie rechters afdoet als wereldvree­md en transmigra­nten ontmenseli­jkt, mag niet verbaasd zijn dat leden van Schild & Vrienden op hun kieslijste­n opduiken of lezingen van een staatssecr­etaris bewaken. Als de N-VA haar droom van een inclusief Vlaanderen overeind wil houden, zal ze Schild & Vrienden niet alleen mondeling moeten veroordele­n, maar er oprecht afstand van moeten nemen.

Schild & Vrienden counteren lukt niet door rechters ideeën te laten veroordele­n. Daar is een weerbare democratie voor nodig, met bewuste burgers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium