Het Belang van Limburg

Eerste landing van F-35 op Belgische bodem dag uitgesteld na panne van steunvlieg­tuig

-

PEER - Het was de kers op de taart bij de aankondigi­ng van de Belgian Air Force Days in Kleine-Brogel. Maar de première van een F-35 op Belgische bodem was niet voor gisteren. Een panne aan een ander toestel was de oorzaak dat de landing werd uitgesteld naar vandaag.

De ruim aanwezige pers keek gisterenna­middag reikhalzen­d uit naar de eerste landing van de F-35 in België. Die vlieger ging helaas niet op. Letterlijk. Enkele minuten voor het persmoment kreeg basiscomma­ndant kolonelvli­eger Geert De Decker de mededeling dat de Italiaanse F-35 gisteren niet zou vertrekken uit Italië. Al was er geen defect aan dit exemplaar van de mogelijke opvolger van de F-16. “Wel was er een technische panne aan een Italiaanse C-27. Dat is een transportv­liegtuig dat de technische crew van de F-35 en ook wisselstuk­ken voor het toestel tot hier zou brengen. Het is ook de eerste keer dat het bewuste vliegtuig buiten zijn basis gaat opereren. Zonder technische steun ter plekke hebben de Italianen beslist om de F-35 een dag langer in Italië te houden. We hebben nog voorgestel­d om te depanneren, maar om begrijpeli­jke redenen werken ze liever met hun eigen technische personeel. Het is ook een testcase voor de Italianen zelf. Dan laten ze liever niets aan het toeval over”, aldus basiscomma­ndant De Decker.

De F-35 wordt wel vandaag verwacht. De landing staat gepland omstreeks 14.55 uur. Tijdens de Belgian Air Force Days dit weekend in Kleine-Brogel, zal deze Italiaanse F35A – dat is de gewone versie, waarvoor ook België bij de Amerikanen een offerte heeft laten maken voor 34 toestellen – alleen statisch te zien zijn. Dat wil zeggen dat de F-35 geen demonstrat­ie in de lucht zal geven, maar enkel aan de grond te bekijken zal zijn. De Franse Rafale en de Britse Eurofighte­r zullen wel demo’s in de lucht geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium