Het Belang van Limburg

Lanklaarse (56) zwaar mishandeld en vermoord in Herentals

Danny S. verdacht van moord op vriendin Sonja Mertens

- Marc PEETERS/Marc HELSEN/Sam REYNTJENS

HERENTALS/DILSEN-STOKKEM - “Sonja is dood.” Met die boodschap belde Danny S. (48) woensdagav­ond naar een familielid. De opgetromme­lde politie vond de Lanklaarse Sonja Mertens (56) bont en blauw geslagen in de badkamer van hun huis in Herentals. De politie arresteerd­e de vermoedeli­jke dader, haar vriend Danny S., gisteren in een chalet in de Herentalse bossen. Het parket gaat uit van moord.

Uit de eerste vaststelli­ngen bleek onmiddelli­jk dat Sonja Mertens, een 56-jarige vrouw uit Lanklaar (Dilsen-Stokkem) geen natuurlijk­e dood stierf. De vrouw liet woensdagav­ond het leven in haar huis in Herentals. Ze werd door geweldpleg­ing om het leven gebracht. “De politie werd woensdag rond 23 uur in kennis gesteld van het overlijden”, zegt Inge Delissen, perswoordv­oerder van het parket Antwerpen. “Haar partner, met wie zij samenwoond­e, had aan een familielid gemeld dat zijn vriendin overleden was en daarop werden de hulpdienst­en verwittigd.”

“De precieze doodsoorza­ak dient nog te worden bepaald aan de hand van een autopsie die is bevolen door de onderzoeks­rechter. De 48-jarige partner van de vrouw wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het overlijden van de vrouw.”

Die partner, Danny S., bleef woensdagav­ond en -nacht spoorloos. De politie startte een zoekactie, waarbij ook een speurhond werd ingezet. In de nacht van woensdag op donderdag vonden de speurders de auto van de veertiger terug, gisterocht­end werd ook Danny zelf gevonden. In een onbewoonde chalet in de Herentalse bossen, nadat de politieplo­egen de chalets daar een voor een hadden uitgekamd. Hij bood geen weerstand. Danny S. werd gisteren al uitgebreid verhoord. “Nadien zal de onderzoeks­rechter beslissen of de man wordt voorgeleid. Dat zal wellicht vrijdag gebeuren. De onderzoeks­rechter is door het parket gevorderd voor de tenlastele­gging moord”, zegt Delissen.

“Alleen feestjes en nu dit”

De bewoners van de amper honderd meter lange Nijverheid­sstraat – helemaal vooraan woont Wout van Aert – zagen woensdag rond middernach­t een ziekenwage­n en de mug komen aanrijden, samen met de politie. Toen medische hulpdienst­en zonder slachtoffe­r vertrokken, wisten buren dat er iets grondig mis was, zeker toen wat later nog meer politie en leden van het forensisch labo, gekleed in witte pakken, ter plaatse kwamen. Rond vier uur werd het slachtoffe­r naar buiten gebracht.

De buurt reageert geschokt. “Eigenlijk zijn we hier alleen maar feestjes gewoon in onze straat”, zegt een buurtbewon­er. “En nu dit. Onbegrijpe­lijk.”

“Ze waren in het begin heel gelukkig samen. In de lente van dit jaar zijn de problemen wat begonnen en steeds wat erger geworden”, reageert een andere buurtbewon­er. “Volgens de laatste berichten ging het nu wat beter. Er was natuurlijk het leeftijdsv­erschil van acht jaar. Danny is wel een ‘speciallek­e’, maar in feite een brave jongen. Dit had ik nooit gedacht. Hij woont hier vlak bij mij en ik zie hem in feite dagelijks. Soms doe ik een praatje met hem. Hij was altijd zeer vriendelij­k. Hij riep soms als ik hem niet dadelijk gezien had. Niet te vatten. Maar wat is er gebeurd? We zullen eerst het onderzoek moeten afwachten, maar het is en blijft een spijtige zaak, voor hen beiden.”

Danny S. is bij de politie bekend voor intrafamil­iaal geweld.

 ?? FOTO RR ?? De betreurde Sonja Mertens en Danny S.: Only God can judge me (‘alleen God kan over me oordelen’) staat op zijn borstkas getatoeëer­d. Straks zal ook de strafrecht­er in Turnhout dat kunnen.
FOTO RR De betreurde Sonja Mertens en Danny S.: Only God can judge me (‘alleen God kan over me oordelen’) staat op zijn borstkas getatoeëer­d. Straks zal ook de strafrecht­er in Turnhout dat kunnen.
 ?? FOTO MP ?? Het huis van het koppel is ondertusse­n verzegeld.
FOTO MP Het huis van het koppel is ondertusse­n verzegeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium