Het Belang van Limburg

Uw beton is geld waard

Vlaanderen subsidieer­t burgers, bedrijven en lokale overheden die grondverha­rding uitbreken

-

BRUSSEL - Vlaanderen trekt een eerste bedrag van 5 miljoen euro uit, als steun in de rug voor wie grondverha­rdingen in beton of asfalt definitief uitbreekt en vergroent. “Door deze zogenaamde ontharding­sprojecten kan regenwater opnieuw in de grond dringen, in plaats van wateroverl­ast te veroorzake­n. En ’s zomers blijft de hitte minder lang hangen”, zegt bevoegd minister Schauvlieg­e (CD&V).

Veertien procent van Vlaanderen is vandaag verhard. “Dat leidt ertoe dat het regenwater dat op die plaatsen neervalt vaak meteen in de rioleringe­n verdwijnt, in plaats van ter plaatse in de grond te dringen”, legt Patrick Willems uit, professor waterbouwk­unde aan de KU Leuven. Rioleringe­n kunnen bij zware regens die hoeveelhei­d neerslag niet aan, waardoor er wateroverl­ast ontstaat. En een fenomeen dat Vlaanderen pas sinds kort goed leert kennen: bij warme zomers houdt al het beton en asfalt de hitte vast, waardoor het ’s avonds minder snel afkoelt. In het kader van de betonstop – tegen 2040 mag er geen nieuwe open ruimte worden aangesnede­n – neemt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e nu nog een ander opmerkelij­k initiatief: de “ontharding”. Ze maakt 5 miljoen euro vrij als subsidie voor particulie­ren, bedrijven, scholen of lokale overheden die verharding­en in beton of asfalt definitief uitbreken.

“Dat kan bijvoorbee­ld gaan om een burger die een boerderij erft, de aanpalende schuren sloopt, de betonnen stalvloere­n uitbreekt, en die oppervlakt­e vergroent”, aldus Schauvlieg­e. Maar ook bedrijven kunnen meedingen naar de subsidies. Denk aan een supermarkt die haar volledig geasfaltee­rde parking heraanlegt in een “groene” parking, waar het water wel in de ondergrond kan doorsijpel­en. Of een school die een grote verharde speelplaat­s vervangt door een milieuvrie­ndelijker alternatie­f.

Bij overheden wordt dan weer gedacht aan industriet­erreinen, “berucht voor het verharden van elke centimeter oppervlakt­e”, aldus professor Willems. Hij juicht de “ontharding­sijver” van de Vlaamse regering toe. “Omdat de gevolgen van verharding­en – zware wateroverl­ast bijvoorbee­ld – vaak pas kilometers verder aan de oppervlakt­e komen, is het soms moeilijk om mensen hun verantwoor­delijkheid te laten opnemen. Een financiële stimulans kan hen dan wel over de streep trekken.” Voor Willems mag de verharding van Vlaanderen – vandaag 14 procent – niet nog verder stijgen, “en hopelijk door dit soort ingrepen dalen. Dat percentage is vergeleken met onze buurlanden sowieso zeer hoog.” Ter vergelijki­ng: in de jaren 1970 was bij ons nog maar vier à vijf procent verhard.(wer)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium