Het Belang van Limburg

Zeven belediging­en per dag

De Lijn lanceert campagne om chauffeurs en reizigers wederzijds respect te leren

- Aylin KOKSAL

HASSELT - Dagelijks vinden zeven ‘incidenten’ plaats op bussen en trams: belediging­en, verbale agressie, pesterijen tegenover chauffeurs en andere reizigers. Dat blijkt uit cijfers van De Lijn. De vervoersma­atschappij pakt daarom deze week uit met een hoffelijkh­eidscampag­ne. Die moet ervoor zorgen dat reizen per bus voor zowel de passagier als de chauffeur een positieve ervaring wordt. “Maar het ergste is eigenlijk wanneer ze je compleet negeren. Dan heb je het gevoel dat je niet bestaat”, zegt een chauffeur.

Chauffeurs en reizigers krijgen volgens de nieuwste cijfers van De Lijn allebei te maken met een gebrek aan respect. Van de 2.789 meldingen die in 2017 binnenkwam­en, gaat 72 procent over verbale agressie – waarbij er vooral geschreeuw­d wordt. 17 procent gaat over racistisch­e of seksueel getinte belediging­en. 11 procent zijn pesterijen zoals bellen en niet uitstappen. Gevallen van fysieke agressie zijn niet opgenomen in deze telling, maar ook dat is een probleem op de bussen: “Eén op de tien meldingen die we binnenkrij­gen gaat over fysiek geweld”, zegt Tom Van Der Vreken, woordvoerd­er van De Lijn.

Wederzijds respect

Zeven incidenten per dag in heel Vlaanderen, dat zijn er volgens De Lijn veel te veel. Daarom lanceren ze een hoffelijkh­eidscampag­ne. Zo wil de vervoermaa­tschappij haar chauffeurs en reizigers meer naar elkaar laten toegroeien, door elkaar welgemeend­e compliment­en te geven. Die zullen in het straatbeel­d en op sociale media verschijne­n.

“Dit is een positieve actie tegen de verzuring in de maatschapp­ij. Compliment­en zijn daarvoor een uitstekend medicijn”, zegt Van Der Vreken. Want volgens hem is de relatie tussen de reiziger en de chauffeur in de loop der jaren wel degelijk achteruitg­egaan. “Mijn collega’s en ik hebben dat respect sterk zien afnemen”, vertelt ex-chauffeur Marcel Verginst die 35 jaar voor De Lijn werkte. “In Limburg valt het mee, vergeleken met grootstede­n als Antwerpen. Maar de toegenomen onbeleefdh­eid is zeker een algemeen tendens. Ik geef toe dat ook chauffeurs niet altijd even vriendelij­k zijn. Het is een kwestie van wederzijds respect. Wij chauffeurs ervaren veel stress door vertraging­en en dat zorgt ook voor spanningen. Als je ergens te laat aankomt, denken reizigers dat het jouw schuld is. Dan zijn ze verontwaar­digd. Zo kom je in een vicieuze cirkel van onvriendel­ijkheid.”

Positive vibes

Marcel vond het vooral erg als reizigers hem totaal negeerden. “Als reizigers hun abonnement laten zien, kijken ze soms de andere kant op. Ik verwacht geen brede grijns, maar een knikje kan je dag echt wel goedmaken. Negeren is heel naar. Dan heb je het gevoel dat je niet bestaat.” Volgens de laatste tevredenhe­idsenquête van De Lijn geeft 70 pro- cent van de reizigers de chauffeurs een onderschei­ding of meer, 23 procent is neutraal, 7 procent is ontevreden. “Door de compliment­en extra in de verf te zetten, willen we bereiken dat meer reizigers en chauffeurs elkaar met een glimlach begroeten ”, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn “Op die manier hopen we beide groepen bewust te maken van het belang van hoffelijkh­eid en willen we wederzijds respect stimuleren. Zo kunnen we een positieve vibe creëren.”

 ??  ?? Op de Lijnbussen staan nu compliment­en van chauffeurs en reizigers afgebeeld.
Op de Lijnbussen staan nu compliment­en van chauffeurs en reizigers afgebeeld.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium