Het Belang van Limburg

Swexit in de lift

Peilingen voorspelle­n doorbraak van radicaal-rechtse populisten in Zweedse verkiezing­en

- Marc VAN DE WEYER

STOCKHOLM - Een radicaal-rechtse partij met een neonaziver­leden krijgt zondag zo’n vijfde van de stemmen in de Zweedse parlements­verkiezing­en. Volgens de peilingen worden de Sverigedem­okraterna (Zweden Democraten) de tweede grootste partij in het Scandinavi­sche land, na een campagne tegen migratie. De doorbraak van de anti-Europese populisten zal regeringsv­orming erg moeilijk maken. Welke uitslag voorspelle­n de peilingen in Zweden?

Twee hoofdtrend­s: een zwaar verlies voor de regerende sociaaldem­ocraten van premier Stefan Löfven, en een doorbraak voor de Sverigedem­okraterna (SD) van partijleid­er Jimmie Akesson. Eén peiling zorgde voor een schok: YouGov voorspelde voor de Zweden Democraten een kwart van de stemmen. Volgens specialist­en was deze poll echter te beperkt om representa­tief te zijn. Meer solide peilingen geven de SD net geen 20 procent. Een forse sprong voorwaarts sinds 2014, toen ze bijna 13 procent haalden. Dat was toen al een ruime verdubbeli­ng van de 5,7 procent uit 2010, toen ze in de Riksdag verschenen. De regerende coalitie van sociaaldem­ocraten en groenen, die 37 procent van de stemmen haalde in 2014, zou zakken naar 31 procent. Voor de Zweedse sociaaldem­ocratie met haar indrukwekk­ende geschieden­is dreigt daarmee het slechtste resultaat in meer dan een eeuw.

Waar staan de Zweden Democraten voor ?

De partij is tegen de “valse consensus van de multicultu­rele samenlevin­g” en voor het “herstel van de eigen Zweedse identiteit”. Dat moet vooral gebeuren door een onmiddelli­jke migratiest­op en een actief terugkeerb­eleid. Recente incidenten zoals het in brand steken van tientallen auto’s in een probleemwi­jk met veel migranten bij Göteborg en crimineel bendegewel­d, zijn koren op de molen van de SD. Volgens de partij is er geen integratie maar bouwen vooral de migranten met een moslimacht­ergrond in arme stadsbuurt­en een parallelle samenlevin­g uit. De SD richt haar pijlen op de regering die de voorbije vijf jaar 600.000 asielzoeke­rs toeliet (het ‘topjaar’ was 2015 met 165.000 nieuwkomer­s). Daardoor werd Zweden het land met de meeste migranten per hoofd van de bevolking. De Zweden Democraten spelen in op gevoelens van onvrede over verschrale­nde voorzienin­gen: minder zorg voor “eigen volk” terwijl migranten “in de watten worden gelegd”. De partij wil ook een Swexit en een referendum over EU-lidmaatsch­ap, als enige in Zweden.

Waar komen de SD vandaan?

De partij werd dertig jaar geleden gesticht, toen al met als doel het vrijwaren van de Zweedse identiteit en de strijd tegen immigratie. Die boodschap had een racistisch­e toon: de beschermin­g van het blanke, noordse ras. Stichtende leden hadden een neonazi-achtergron­d in de organisati­e ‘Bevara Sverige Svenskt’ (‘Hou Zweden Zweeds’). Pas toen de partij dat verleden achter zich liet en ze met Jimmie Akesson een jonge (39) en vlotte (hij is van beroep webdesigne­r) leider kreeg, begon ze kiezers aan te trekken. Het neonaziver­leden dook overigens tijdens deze laatste campagnewe­ken weer op: veertien kandidaten moesten afhaken toen de media hun achtergron­d in die hoek onthulde.

Gaan de SD meeregeren?

Geen van de zeven ‘gematigde’ partijen wil met de SD in zee: noch het linkse blok (sociaaldem­ocraten, groenen en de linkse Vänsterpar­tiet), noch de ‘burgerlijk­e’ alliantie (vier partijen met als grootste de Nya Moderatern­a die bij de EVP horen). Allebei zitten ze rond de 40 procent.

De populisten maken echter de vorming van een regering erg moeilijk. Een meerderhei­dskabinet hebben de Zweden al jaren niet meer gehad, maar nu zal de parlements­voorzitter zijn handen vol hebben om een stabiele coalitie op poten te krijgen. ‘Meeregeren’ doen de SD overigens nu al: onder hun invloed is het migratiest­andpunt van zowat alle partijen een stuk strenger geworden.

 ?? FOTO AP ?? De vlotte, jonge Jimmie Akesson heeft de Sverigedem­okraterna, ondanks hun neonaziver­leden, salonfähig gemaakt.
FOTO AP De vlotte, jonge Jimmie Akesson heeft de Sverigedem­okraterna, ondanks hun neonaziver­leden, salonfähig gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium