Het Belang van Limburg

Anoniem regeringsl­id: “We werken Trump zoveel mogelijk tegen”

- Jesse VAN REGENMORTE­L

WASHINGTON - Zelfs in zijn eigen Witte Huis heeft Trump weinig echte vrienden. Meer nog, een groep medewerker­s werkt de president vooral tegen. “Omdat hij impulsief, vijandig, kleingeest­ig en ondoeltref­fend is”, schrijft een anonieme hoge regeringsf­unctionari­s, in een open brief in The New York Times.

“Zijn probleem – dat hij niet helemaal begrijpt – is dat veel van de hoge functionar­issen in zijn eigen regering ijverig van binnenuit werken om delen van zijn agenda en zijn slechtste neigingen tegen te werken. Ik kan het weten, ik ben een van hen.” Dat schrijft de anonieme regeringsf­unctionari­s zijn open brief. “VERRAAD?”, was Trumps eerste reactie op Twitter. De New York Times weet om wie het gaat: een hooggeplaa­tste figuur binnen de Trumpadmin­istratie. De krant zegt de “zeldzame stap” te nemen zijn of haar brief toch anoniem te publiceren omdat het de enige manier is om de lezers een “belangrijk perspectie­f” te bieden.

Conservati­ef

“De successen van deze regering zijn er gekomen ondanks en niet dankzij het leiderscha­p van de president, die impulsief, vijandig, kleingeest­ig en ondoeltref­fend is.” De briefschri­jver maakt zo duidelijk dat hij niet de typische, linkse tegenstand­er van Trump is. Hij en de zijnen willen een Republikei­nse agenda verwezenli­jken. En dat doen ze ook, zegt hij: “Dereguleri­ng, belastingh­ervorming, een robuust leger.” Resultaten die ze alleen maar kunnen behalen door hun werk af te schermen tegen de grillen van de president. Daarmee wordt het beeld bevestigd dat ook de legendaris­che Watergate-journalist Bob Woodward schetst in het boek dat eerder deze week al stof deed opwaaien: dat van een “administra­tieve staatsgree­p”.

25ste amendement

De regeringsf­unctionari­s belooft dat alles in het werk wordt gesteld om de Amerikanen tegen Trump te beschermen: “Misschien biedt het weinig troost in deze chaotische tijden, maar de Amerikanen moeten weten dat er ook volwassene­n in het Witte Huis zijn. We begrijpen ten volle wat er aan de hand is. En we proberen te doen wat juist is, ook wanneer Donald Trump dat niet doet.”

“Binnen het kabinet werd gefluister­d over het inroepen van het 25ste amendement (een instrument om de president te vervangen als die fysiek of mentaal ongeschikt zou zijn, nvdr.). Maar niemand wilde een constituti­onele crisis. Dus doen we wat we kunnen om deze regering in de juiste richting te sturen tot dit – op welke manier dan ook – voorbij is.” “De grootste zorg is niet wat mijnheer Trump het presidents­chap heeft aangedaan, maar wel wat hij ons als natie heeft aangedaan, en wat wij hebben toegelaten. We zijn laag gezonken met hem en we hebben toegelaten dat de beschaving uit onze boodschap gehaald werd.”

Volgens analist Stephen Collinson van CNN vormen het boek van Woodward en het anonieme essay een tweetrapsr­aket: “Wat je ook vindt van Trump, zijn gedrag en zijn presidents­chap, Washington kijkt nu naar de openingssc­ène van een zinderende poging om een verkozen leider omver te werpen.”

Wie o wie?

Blijft de vraag: wie is de anonieme briefschri­jver? Heel Amerika is op zoek naar het antwoord, inclusief de politieke redactie van The New York Times (want alleen de dienst opiniebijd­ragen van de krant kent het geheim, en die zwijgt). Volgens sommigen moet het een van de hoge ambtenaren in het Witte Huis zijn. Iemand die goed op de hoogte is van de gang van zaken, maar verder onbekend.

Volgens anderen moet het juist een vooraansta­ande figuur zijn. En dan circuleert eerst de naam van vicepresid­ent Mike Pence. De briefschri­jver gebruikt het woord lodestar: poolster, of lichtend voorbeeld. Pence is een van de weinigen die dat archaïsche woord ook gebruikt. En niemand twijfelt eraan dat hij graag de plek van Trump wil innemen.

Ook justitiemi­nister Jeff Sessions wordt genoemd. Hij werd al geregeld door Trump belachelij­k gemaakt. Andere verdachten zijn stafchef John Kelly, topadviseu­r Kellyanne Conway en defensiemi­nister James Mattis.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium