Het Belang van Limburg

Wordt het pintje duurder door de droogte?

-

MELLE/LEUVEN - Bierliefhe­bbers mogen rekening houden met stijgende bierprijze­n. De extreme droogte deze zomer heeft gezorgd voor minder graanopbre­ngsten en dus duurdere mout. “Een prijsstijg­ing is verantwoor­d”, aldus Alain De Laet, CEO van brouwerij Huyghe.

Mout is een belangrijk­e grondstof voor bier. Door de tegenvalle­nde graanoogst, als gevolg van de droge zomer, is er sprake van prijsstijg­ingen van mout met 20 procent. Ook hop stijgt in prijs. “Een stijging van de moutprijs met 20 procent komt overeen met een verlies van 2 procent op de verkooppri­js. Een prijsstijg­ing is dus verantwoor­d”, legt De Laet uit.

Dat betekent niet dat alle brouwers hun prijzen zullen optrekken, en ook niet dat bier twee procent duurder wordt. “Wij gaan alvast de prijzen verhogen”, aldus de topman van brouwerij Huyghe, bekend van onder meer Delirium Tremens. Met hoeveel is nog niet duidelijk. “Wie zijn prijs niet optrekt, zal aan rendement verliezen.”

AB InBev, de grootste brouwer ter wereld en marktleide­r in ons land, laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken over mogelijke prijsstijg­ingen. “Maar wat we wel kunnen zeggen is dat de graanprijs stijgt. En dat heeft een effect op alle spelers”, aldus Philippe Vandeuren van AB InBev.

Verbruik

De warme zomer en de prestaties van de Rode Duivels hebben er alleszins voor gezorgd dat het verbruik van bier voor het eerst sinds jaren weer is gestegen, zo meldt de federatie van Belgische brouwers. Vooral pils en niet-alcoholisc­h bier deden het goed.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium