Het Belang van Limburg

Uitkijktor­en vanaf 2021

- Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

In 2021 zal de stoere gotische toren van de Onze-LieveVrouw­ebasiliek voor het publiek ontsloten zijn. 55 meter hoger wacht dan een prachtig vergezicht over de stad Tongeren en het glooiende, groene Haspengouw errond. De stad profiteert van de laatste renovatiew­erken, die van de daken, om de toren te ontsluiten. Kostprijs: een half miljoen euro.

De Onze-Lieve-Vrouwebasi­liek wordt al sinds 1967 gerestaure­erd. In 2027, 60 jaar later, zal die restaurati­e afgelopen zijn. De laatste fase is de restaurati­e van de daken. Daarvoor heeft de stad met Vlaanderen een convenant kunnen afsluiten. “Je moet slim zijn om aan de centen te geraken”, zegt burgemeest­er Patrick Dewael. “We kunnen nog profiteren van het oude subsidiesy­steem. Omdat de restaurati­ewerken al lang bezig waren, betaalt de Vlaamse Overheid (Agentschap Onroerend Erfgoed) nog 80 procent. Tegenwoord­ig zou dit voor amper 60 procent betoelaagd worden. Dat kan nog voor uitzonderl­ijke monumenten zoals de Tongerse basiliek er een is. De werken aan de daken vanaf 2020 zullen zeven jaar duren en zijn geraamd op 7 miljoen euro in het totaal. Van die dakwerken profiteren wij om de toren te ontsluiten. Dat geld, een half miljoen, komt van de stad.”

Geen lift, wel 300 treden

Dewael, een liberaal, houdt van de katholieke basiliek: “Zonder meer het belangrijk­ste monument in deze provincie. Ik was 12 toen ze in 1967 met de restaurati­e begonnen.”

Vanaf 2020, zullen de daken van de middenbeuk, het koor en de toren worden aangepakt. Tegelijker­tijd wordt dan de toren ontsloten voor het publiek.

“Alle mogelijkhe­den zijn onderzocht, maar een lift is technisch niet mogelijk”, zegt architect Michel Janssen. “De beiaard zit daarvoor in de weg. De toegang onder de toren, die rechtstree­ks aansluit op de Markt, moet trouwens ook beschikbaa­r blijven, onder meer voor de Kroningsfe­esten. De huidige trap tot boven krijgt dus een opwaarderi­ng en zal veilig zijn”, verduideli­jkt Janssen die al jaren instaat voor de restaurati­e van de basiliek.

De stenen spiltrap naar onder meer het doksaal met het Le Picard-orgel en nog hoger blijft behouden. De bestaande leuning wordt wel vernieuwd. “De huidige metalen en houten trappen die na de spiltrap komen, zijn te steil. We opteren voor gemakkelij­ke trappen met voldoende rustpauzes onderweg. Wie tot op het dak wil geraken, zal in totaal 300 treden moeten overwinnen. Het wordt dus ook een sportieve ondernemin­g”, aldus Janssen.

Maar het wordt ook een museaal parcours voor de bezoekers. Onderweg wordt het verhaal van de toren - oorspronke­lijk gebouwd als het belfort van de middeleeuw­se stad Tongeren - getoond en verteld. Tegelijk kan de bezoeker even uitblazen. Op het dak zelf komt er geen nieuwe constructi­e. Op het huidige stompe dakje komt een bordes waar de bezoekers van een werkelijk magistraal panorama kunnen genieten: Maastricht, de kaarsrecht­e steenwegen, het glooiende Haspengouw, de mijnterril­s, maar ook een spectacula­ir vogelpersp­ectief op de basiliek zelf met haar romaanse kloosterga­ng ertegenaan. Om veiligheid­sredenen zal de bezoeker niet tot tegen de stenen borstwerin­g kunnen komen. Het omheinde bordes houdt een meter afstand van die rand. Het bordes zal ook niet te zien zijn voor mensen die van ver naar de toren kijken.

Zestig jaar restaurati­e

“Tijdens fase 1, die van de hoofdbeuk, worden ook de dakgebinte­n gerestaure­erd en komen er nieuwe natuurleie­n op de daken”, verduideli­jkt Jan Jaspers, voorzitter van de kerkfabrie­k. “Ook de stenen kroonlijst­en, pinakels, borstwerin­gen en het beeldhouww­erk worden gerestaure­erd.” Tijdens fase 2 vanaf 2022 komen de daken van de zijbeuken en dwarsbeuk aan de beurt. Fase 3 (2024), 4 (2025) en 5 (2026) omvatten kroongevel­s en glas-in-loodramen van het koor. “Dan zal het daar eindelijk minder tochten”, weet Jaspers. “In 2027 moeten die werken afgerond zijn, zestig jaar na aanvang van de huidige restaurati­ecampagne.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het uitzicht van op de toren is magistraal.
FOTO TOM PALMAERS Het uitzicht van op de toren is magistraal.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Om veiligheid­sredenen zal de bezoeker niet tot tegen de stenen borstwerin­g kunnen komen, zoals vandaag wel nog mogelijk is.
FOTO TOM PALMAERS Om veiligheid­sredenen zal de bezoeker niet tot tegen de stenen borstwerin­g kunnen komen, zoals vandaag wel nog mogelijk is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium