Het Belang van Limburg

Klaar voor vuurdoop

ROBERTO MARTINEZ werd een held, wat is er nog veranderd sinds het WK? Nog steeds geen akkoord over portretrec­hten

- Kristof LIBERLOO

Lommelaar Andreas Pereira loopt voor het eerst tussen de Goddelijke Kanaries

Het duel tegen Schotland is de eerste wedstrijd van de Rode Duivels sinds ze op 14 juli in Sint-Petersburg de bronzen medaille grepen op het WK. Wat is er de voorbije twee maanden veranderd in het kamp van Roberto Martinez?

Martinez krijgt wél knuffels

Rode Duivels-fans stonden voor het WK niet klaar om Roberto Martinez rond de hals te vliegen. Vooral de niet-selectie van Radja Nainggolan werd hem door een groot deel van het Duivelse legioen erg kwalijk genomen. In België werden meer dan 300.000 tweets verstuurd over de zaak en iemand riep zelfs op om Martinez op de brandstape­l te zetten. Een succesvol WK later is die brandstape­l ingeruild voor een standbeeld. De Spaanse bondscoach stal in Rusland, met attractief voetbal, de harten van de Belgische fans. Over Nainggolan wordt nauwelijks nog gesproken, zo snel kan het gaan.

2. Heel de wereld is fan

De meeste Rode Duivels speelden voor het WK al in grote competitie­s en vaak bij de grootste clubs. Maar de impact van een WK kan onmogelijk onderschat worden, dat werd ook in België snel duidelijk toen de Belgen ver doorstoott­en en het land helemaal op zijn kop stond.

Over heel de wereld ke- ken meer dan 3,4 miljard mensen naar het WK, dat is de helft van de totale wereldbevo­lking, volgens GlobalWebI­ndex. Kevin De Bruyne en Eden Hazard waren al helden van Tibet tot Groenland, maar zijn sinds de uitschakel­ing van Brazilië en Neymar echte wereldster­ren geworden.

3. Courtois is nu een

Galactico

Thibaut Courtois was tijdens het WK nog Chelsea-speler. Daar hoef je je niet voor te schamen, allerminst. Chelsea is een echte topploeg in Engeland en zelfs een van de bekendste clubs ter wereld. Maar Real Madrid is toch nog van een heel andere orde. Het feit alleen al dat Courtois pas de tweede Belg bij de Galactico’s is - Fernand Goyvaerts ging hem in 1965 voor - zegt alles. Real is volgens auditburea­u Deloitte 674 miljoen euro waard, Chelsea 428 miljoen. Real won de Champions League al dertien keer, Chelsea één keer. Andere opvallende transfer sinds het WK: Axel Witsel die China ruilde voor traditiecl­ub Borussia Dortmund.

4. Vier nieuweling­en

In vergelijki­ng met het WK zijn er vier nieuwe namen bij de Rode Duivels. Limburgers Hans Vanaken en Leandro Trossard, ex-Genkie Timothy Castagne en Gent-speler Birger Verstraete. Roberto Martinez geeft zo aan dat je eveneens Rode Duivel kan worden door in de Belgische competitie uit te blinken. Al is het grootste deel van de Belgische internatio­nals nog altijd actief in het buitenland: 24 van de 28. Het ‘Belgische’ viertal is ook geselectee­rd omdat een aantal vaste waarden - zoals Kevin De Bruyne - moest afhaken. “De nieuwe jongens hebben zich meteen goed geïntegree­rd, het verloopt allemaal zoals gepland”, aldus Martinez. “Ook op training hebben ze zich getoond en zelfs verrassend indruk gemaakt.”

5. De Nations League

Voor het eerst wordt de Nations League georganise­erd. Het format is nieuw en eerder ingewikkel­d, dat merkte ook Dries Mertens op. “Eigenlijk snapten we niet hoe het precies in mekaar zat”, lacht de Napolitaan. “Maar intussen hebben we een infosessie gekregen en is het helemaal duidelijk, ik kijk er naar uit.” Belangrijk­ste pluspunt: minder vriendscha­ppelijke wedstrijde­n, meer matchen met inzet. Nadeel: de Nations League wordt ingedeeld in divisies, uit de lagere divisies zal ook telkens één land een EK-ticket bemachtige­n na het spelen van play-offs. België start de Nations League volgende week dinsdag tegen IJsland, Zwitserlan­d zit ook in dezelfde groep. “De resultaten van het WK verplichte­n ons om even goed te blijven doen”, aldus Roberto Martinez. “We moeten alle spelers blijven pushen, zodat niemand het gevoel heeft

dat hij zeker is van zijn plek.” Denemarken speelde woensdag tegen Slovakije met spelers uit lagere divisies en het zaalvoetba­l na een aanslepend conflict over portretrec­hten van de internatio­nals. Ook bij de Rode Duivels is er geen akkoord met alle spelers over die portretrec­hten. Tijdens het WK bleek nog dat de voetbalbon­d een deal had gevonden met de meerderhei­d van de spelers. maar niet met Toby Alderweire­ld en Dries Mertens, wiens portretrec­hten onder dak zijn bij Napoli. “Maar ik denk niet dat het bij ons zo ver kan komen als bij Denemarken. We gaan wel blij zijn als het opgelost raakt en eindelijk achter ons ligt”, zegt Mertens.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Roberto Martinez.
Foto PHOTO NEWS Roberto Martinez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium