Het Belang van Limburg

“Al die ereplaatse­n inruilen voor één zege”

GREG VAN AVERMAET hervat na pauze en maakt zich geen zorgen over volgend seizoen

- Van onze verslaggev­er in Bram VANDECAPEL­LE in Quebec

Een pauze. Dringend. Greg Van Avermaet was moe. Ongezien de voorbije vijf jaar. Na drie weken ‘rust’ is hij terug. Twee jaar geleden won hij in Montréal, maar het parcours van Quebec ligt hem beter. Nadien volgt nog het WK. “Het parcours is zeer lastig. In Rio gaf ik mezelf 5 procent kans, in Innsbruck is dat 2,5 procent.”

Over zijn dipje

“Ik heb gemerkt dat ook ik niet alles kan opeten wat er op mijn bord ligt. Ik had de ploeg gevraagd om de BinckBank Tour te mogen schrappen, maar dat was geen optie. Ze wilden ook niet dat ik het EK reed. Ik heb dan aangedrong­en en het compromis was dat ik wel het EK mocht rijden, maar ook moest starten in de BinckBank. Als ik mijn wattages van het EK bekijk, deed ik daar een inspanning waar je drie dagen van moet herstellen. Op de koop toe had onze charter van Glasgow naar Nederland vertraging. Ik was pas om halftwee in het hotel. Wanneer je enkele uren later naar de start van de BinckBank Tour rijdt, vraag je jezelf weleens af: Wat zit ik hier te doen? Ik was er tegen mijn zin. Nadien was het tijd om er tussenuit te gaan na een intense periode. Eerst Zwitserlan­d, dan de Tour, dan San Sebastian, tussenin nog wat criteriums. Zeker in de Tour en in die criteriums word je constant geleefd. Je hebt amper rust of tijd voor jezelf. Net waar ik toen nood aan had.”

Over de drie weken zonder wedstrijd

“Ik heb veel met Fleur gespeeld, ben een paar keer gaan uit eten… Mijn zus Claudia is in die periode getrouwd, daar heb ik twee dagen aan gespendeer­d. Het deed deugd om thuis te zijn en gas terug te nemen. In de eerste week zat ik dertien uur op de fiets, een rustweek

Greg VAN AVERMAET

heet dat. Na twee weken relatieve rust lag de focus weer voluit op trainen, oefeningen doen, op je eten letten. Je kan niet verwachten dat je hier na drie weken nietsdoen die koers gaat winnen.”

Over Quebec en Montréal

“Na drie weken zonder koers is mijn conditie een vraagteken. Ik ga zeker de finale rijden, maar of dat goed is voor de vijftiende of de eerste plaats? Het is wel zo dat geen enkele renner zich hier goed voelt op training. Die jetlag zit bij iedereen in de benen. Ik voel mij de zondag van Montréal ook altijd beter dan in Quebec. Ondanks die jetlag ben ik hier graag. Dit zijn twee parcours die mij goed liggen. Door de afwezighei­d van Sagan, zal de koers meer open zijn. Voor mij is Matthews vandaag de favoriet, zondag is dat Wellens. Laat ons hopen dat ik die twee kan kloppen.”

Over zijn aanloop naar het WK

“Pas zondagavon­d begin ik aan het WK te denken. In België rijd ik nog de Primus Classic ImpanisVan Petegem, nadien vertrek ik al vroeg naar Oostenrijk omdat ik voor het eerst zal meedoen aan de ploegentij­drit. De voorbije jaren vroeg de ploeg mij ook, maar hield ik de boot af. Nu heb ik wel goesting: het is de laatste keer, het laatste jaar met BMC, en het is een prestigesl­ag. Omdat ik niet door de mand wil vallen, heb ik de voorbije twee weken al wat tijdritoef­eningen afgewerkt.”

Over het WK

“Ik ben gemotiveer­d en ik denk dat ik mijn waarde heb voor de ploeg in elke mogelijke rol. Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede koers zal rijden en dat geldt ook voor de Belgische ploeg. Het doet misschien weleens deugd dat België niet zal starten als een van de topfavorie­ten. Ik heb niet gevloekt toen het parcours bekend werd. In zo’n bergachtig­e streek zou het belachelij­k zijn als ze een vlak parcours zouden uittekenen. Het parcours is zwaar, maar dat was Rio ook. Al is dit misschien nog zwaarder. Voor de wegrit in Rio zei ik dat ik 5 procent kans had om te winnen. Voor het WK in Innsbruck houd ik het op 2,5 procent kans.”

Over zijn toekomstig­e ploeg

“Ik hoor dat sommige media schrijven dat ik volgend jaar in een C-ploeg terechtkom. Nochtans vind ik dat we voor de klassieker­s zeer goed gestoffeer­d zijn. We zullen niet meer dezelfde ploeg hebben als bij BMC, maar er zijn wel Van Hooydonck,Van Keirsbulck en Van Hoecke. Dat zijn misschien niet de grote namen, maar ik geloof er wel in. Het doet mij ook deugd dat De Marchi een rit won in de Vuelta en Bevin de leiderstru­i droeg in de Tour of Britain. Om te kunnen winnen, denk ik dat we een hecht team moeten vormen en ik een zeer hoog niveau zal moeten halen. Als de kopman goed is, is de ploeg ook goed. Misschien zal ik in de finale vaak alleen zitten, maar dat was de voorbije twee jaar ook al vaak zo.” “Er zal veel druk op mij staan,

Voor mij is Matthews vandaag de favoriet, zondag is dat Wellens. Laat ons hopen dat ik die twee kan kloppen

omdat ik de enige kopman ben, maar ik ben dat gewoon. Ik voelde mij ook dit jaar al verantwoor­delijk voor mijn ploeg. De ploegleidi­ng verwacht ook niet we de Tour

Greg VAN AVERMAET

gaan winnen, wat ze dit jaar wel verwachtte­n met Richie Porte. Wel, we hebben de Tour in die drie jaar ervoor ook niet gewonnen.” “Het zal anders zijn. We werken

Over het vertrek van veel getrouwen

“Het is spijtig dat je al die ploegmaats ziet vertrekken, maar dat waren de omstandigh­eden. Dat was vorig jaar met Daniel Oss ook het geval. Bij ons kon hij maar voor één jaar bijtekenen, bij BoraHansgr­ohe lag een contract van drie jaar klaar. Nu trekt Jempi Drucker naar daar. Al in mei had hij een voorstel voor twee jaar op zak aan goeie voorwaarde­n. Wie ben je dan om te zeggen: Neen, manneke, je moet wachten.” “Had ik carte blanche gehad, dan had ik graag Stefan Küng willen houden. Hij heeft het potentieel om klassieker­s te winnen, maar hij moet eerst finales leren rijden. Ik was teleurgest­eld dat hij vertrok, maar onze ploeg is nog niet af. Er komen binnenkort nog een paar goeie renners bij.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ?? Foto JAMES STARTT/GPCQM ?? Van Avermaet op Canadese wegen. “Ondanks de jetlag ben ik hier graag.”
Foto JAMES STARTT/GPCQM Van Avermaet op Canadese wegen. “Ondanks de jetlag ben ik hier graag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium