Het Belang van Limburg

Tiens in Runkst

-

Enkele jaren geleden fietste ik net mijn oprit op, toen ik iets hoorde dat me bruusk deed remmen.

“Doa se! André! Ich sen op weg no den bakker. En gij?”

Tiens dialect, in Runkst! “Geweldig!” dacht ik.

Ik groeide op in Tienen, omringd door platte klinkers en soms wat over de taalgrens gesukkelde woorden Frans. Ik studeerde in Leuven, bleef er enkele jaren hangen, en kwam toen mijn latere vrouw tegen. Zij had in Brussel gewoond, later in Rome (te groot) en Heist-op-den-Berg (te klein), om ten slotte uit te kijken naar haar uitverkore­n centrumsta­d in Vlaanderen. Ze deed een klein persoonlij­k onderzoek in steden zoals Brugge, St-Niklaas, Mechelen en Kortrijk, en koos tenslotte voor … Hasselt!

Daar kon ik niet tegenop. Ik vond alles prima, geloof ik. Als ik maar bij haar was. Dus kwam ik in Limburg wonen, en vergat dat Tiense dialect. Tot ik het dus enkele jaren geleden door mijn straat hoorde schallen.

Nog steeds maak ik heel graag een praatje met deze mevrouw. Ik vind het heel leuk te weten dat ze van Tienen afkomstig is, net zoals ik. We delen iets. Ik weet iets van haar. En eigenlijk vind ik dat ook wel leuk aan Hasselt. Zoveel mensen komen van elders. Uit een andere Limburgse gemeente, of een andere provincie. Velen komen uit de kempen afgezakt. Maar zelfs West-Vlaams hoor je hier behoorlijk vaak. Ook naar de afkomst van uit het buitenland geïmmigree­rde Hasselaren, gis ik graag. En dan bedoel ik eigenlijk niet: waar die mensen vandaan komen. Maar wel: hoe ze in Hasselt zijn beland. Of in de Banneux-wijk: waarom dan precies dáár?

Is dat een keuze? Puur toeval? Een persoonlij­k onderzoek? Of toebedeeld bij het lokale OCMW? Stomweg de liefde gevolgd? Ergens tussen de familie en de schoonfami­lie in gaan wonen? Of dicht bij het werk?

Vrienden van me verhuizen komende maand van De Haan naar Tuilt. Maar hoe gebeurt zoiets in godsnaam? “Kom schat. We gaan in Tuilt wonen.”

Zo? Eigenlijk zou ik dat aan iedereen willen vragen die ik tegen het lijf loop in mijn straat. Wat is dat dialect? Wat is jouw moedertaal? Waar kom je vandaan? En waarom woon je nu in Hasselt? Misschien een leuke ijsbreker voor op het volgende buurtfeest in onze straat. Ja toch, buren? En mevrouw uit Tienen? Ik zal beginnen! Wel: ik heb het hierboven dus eigenlijk al verteld …

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium