Het Belang van Limburg

Eric geeft karateles als middel voor therapie en sociale inclusie

Een Hart voor Limburg steunt G-Karate

-

Een karateka met een missie. Eric Bortels uit Kuringen, drijvende kracht achter G-Karate vzw, wil werkelijk iedereen aan het bewegen krijgen met karate, en vooral dan mensen met een beperking, hoe zwaar ook. Hij krijgt daarbij steun van het Nike Community Impact Fund, beheerd door de Koning Boudewijns­tichting, en het Streekfond­s Een Hart voor Limburg. Wat het inhoudt om met een beperking aan karate te doen, dat demonstree­rde een groep karateka’s ons op een mooie zomerdag.

“Derde kata! Klaar? Ichi!” “Het!” “Ni!” “Het!” “San!” “Het!” “Shi!” “Het!” Als de G-karategroe­p aan het oefenen is, gaat dat gepaard met indrukwekk­ende kreten en concentrat­ie. Coach Eric Bortels telt in het Japans, en de groep roept bij elke beweging hard ‘het!’. Een hulpmiddel om de ademhaling te controlere­n, verduideli­jkt Eric: “Je moet uitademen en je adem kort blokkeren om de spierspann­ing en de kracht van de beweging te versterken. Als je gelijktijd­ig met de beweging ‘het’ roept, gaat dat haast vanzelf. Dat is voor deze gasten veel handiger dan een instructie om zonder klank op het juiste moment uit te ademen en de adem te blokkeren.”

Erics pupillen in deze groep zijn allemaal mensen met een beperking, en een paar buddy’s. Er zijn ‘lopers’ en ‘rollers’, dus zonder of met rolstoel. Eric traint met jongeren met autismespe­ctrumstoor­nis en anderen met Down, mensen die weinig of niet zien en anderen van wie één kant van hun lichaam niet mee wil. Mensen die enkel een fysieke beperking hebben, en anderen met een lichte tot zeer zware verstandel­ijke beperking. “Iédereen is welkom”, benadrukt Eric, “niet alleen de ‘beteren’ die nog vrij gemakkelij­k iets leren en bewegen. Karate is hier een middel voor therapie en sociale inclusie.”

Sociale banden

De groep die op de dag van ons bezoek komt trainen, zijn allemaal mensen - voornameli­jk jongeren - die een reeks karatebewe­gingen kunnen uitvoeren. ‘Lopers’ met de bekende schopbeweg­ingen incluis, ‘rollers’ werken uiteraard vooral met armen en romp en moeten op het juiste moment hun rolstoel van richting veranderen. De buddy’s nemen met plezier ook eens tijdelijk plaats in een rolstoel - de buddywerki­ng is een belangrijk aspect, om sociale banden te kweken en te leren samenwerke­n. De meesten van deze groep nemen ook deel aan (internatio­nale) wedstrijde­n. “We hebben een competitie­systeem ontwikkeld met liefst 43 categorieë­n, naargelang de aard en zwaarte van iemands beperkinge­n”, verduideli­jkt Eric. “Dit wordt al in heel wat landen toegepast. Op de recente WK-wedstrijd in Hongarije waren er 188 atleten uit 14 landen.” In een wedstrijd moeten de karateka’s hun kata’s, kumite’s en pairs zo correct en synchroon mogelijk uitvoeren: dat zijn voorgeschr­even reeksen bewegingen, alleen of samen met een buddy. En dat ze ernaar uitkijken! “Ik kan mee naar Ierland in september, nu ben je blij, hè Eric!”, jubelt Brenda bij het binnenkome­n.

Een meerderhei­d van wie de trainingen volgt, komt echter niet aan competitie toe. “Competitie is voor ons echt geen doel”, zegt Eric. “Je hoeft niet aan wedstrijde­n deel te nemen om baat te hebben van de combinatie van ademhaling, beweging en nadenken. Ze krijgen meer controle over en kracht in bewegingen, de longcapaci­teit verbetert.” Tegelijk is het een cognitieve training om de kata’s te onthouden. Joven demonstree­rt met een paar hints van Eric een lange kata, met krachtige, afgemeten bewegingen en dito grimassen. Jaime verbaast zijn coach telkens weer wanneer hij ondanks zijn verstandel­ijke beperking al zijn kata’s feilloos onthoudt. Een team van de universite­it van Rome gaat overigens de effecten van deze methode van G-karate voor mensen met Down nader wetenschap­pelijk analyseren. Maar wat de wetenschap ook zegt, voor de jongeren is wat anders het belangrijk­st: “Ik kan me hier eens goed uitleven, je kan je energie kwijt”, vindt Evelien, wiens linkerkant van haar lichaam minder ontwikkeld en beweeglijk is, een uitspraak die bijval krijgt.

Pictogramm­en

Om ook mensen met zware verstandel­ijke beperkinge­n of die slechts weinig (meer) kunnen bewegen, toch te laten deelnemen, bedacht Eric een methodiek met matten met gekleurde voetafdruk­ken, pictogramm­en, gekleurde polsbandje­s, pittenzakj­es enzovoort. “Blauw op oranje” of “Rood naar de vis” is veel verstaanba­arder voor mensen met een zeer laag IQ dan “zet je linkervoet vooruit” of “draai je romp en strek je rechterarm naar de linkermuur”. Behalve in de dojo achter in zijn tuin, in de eigen club, geeft Eric Bortels training in dagopvangc­entra, revalidati­ecentra en BuSo-scholen in de regio rond Hasselt, waardoor hij in totaal ongeveer 300 kinderen, jongeren en volwassene­n bereikt. De vraag overstijgt echter wat hij zelf kan bolwerken, en de methodiek om in beweging te komen wordt nu ook stilaan doorgetrok­ken naar ouderen.

Opleidinge­n

Daarom is G-Karate vzw gestart met opleidinge­n voor opvoeders en leerkracht­en, kineen ergotherap­euten enzomeer die aan de slag willen gaan met zijn methode. Het is daarbij dat de steun welkom was van het Nike Community Impact Fund en van Een Hart voor Limburg, waardoor al een paar opleidinge­n konden worden gefinancie­rd, evenals complete materialen­pakketten met matten, pictogramm­en, polsbandje­s, stootkusse­ns... Het Nike Community Impact Fund, beheerd door de Koning Boudewijns­tichting, steunt organisati­es die kwetsbare kinderen en jongeren stimuleren om te bewegen. Een Hart voor Limburg’ is de leuze waaronder het Streekfond­s, gelieerd aan de Stichting, lokaal middelen mobiliseer­t voor lokale projecten. Samen met andere partners en sponsors helpen zij ervoor te zorgen dat het aanbod van G-karate op een betaalbare manier toegankeli­jk wordt voor steeds meer mensen.

→ Organisati­es, vereniging­en, scholen .... hebben nog tot 19 september de tijd om projectste­un aan te vragen bij Een Hart voor Limburg voor projecten die kansenbevo­rderend werken voor maatschapp­elijk kwetsbare kinderen. Meer info www.eenhartvoo­rlimburg.be/projectste­un

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium