Het Belang van Limburg

“Opnieuw leren verliezen”

DHC Overpelt na 25 jaar weer in eerste nationale

- Ivo KWANTEN

Precies vijfentwin­tig jaar geleden degradeerd­e DHC Overpelt uit eerste nationale. Zaterdag begint de Overpeltse dameshandb­alclub aan een tweede hoofdstuk in de hoogste reeks. “We hebben het onszelf met die promotie behoorlijk moeilijk gemaakt, maar iedereen heeft er ongeloofli­jk veel zin in”, zegt speelster Jolien Ferson.

“We hebben in het verleden nog kansen gehad om te promoveren”, herinnert ex-secretaris Jos Jannis zich maar al te goed. “Maar de centen waren er niet en we hadden de jeugd niet. Promoveren kwam op dat moment neer op zelfmoord plegen. Nu denk ik dat de club er beter voor staat en dat de promotie na een fantastisc­h seizoen, dat de titel in tweede nationale opleverde, gerechtvaa­rdigd is.”

Met Jolien Ferson, Imke Gijbels en Greetje Swennen heeft Overpelt drie speelsters in de rangen, die een beetje ervaring in eerste nationale kunnen voorleggen. “Met de nadruk op een beetje”, pikt Imke Gijbels in. “Ik heb in het verleden bij Meeuwen een paar keer mogen invallen op het hoogste niveau, maar een basisspeel­ster was ik hoegenaamd niet.” Net als Gijbels beseft ook Jolien Ferson (ex-Bocholt) dat het niveauvers­chil tussen tweede en eerste nationale immens is. “Technisch en tactisch zijn die eersteklas­sers beter en ook wat kracht en snelheid betreft lopen we achter. Kijk maar wat Gent de laatste jaren overkwam. Promoveren naar eerste, gevolgd door degradatie naar tweede. En dat jaren na mekaar. Een scenario dat ook DHVO voor ogen moet houden, maar in al dat jojoën heb ik geen zin. Met die promotie naar eerste nationale hebben we het onszelf behoorlijk moeilijk gemaakt, maar iedereen heeft er ongeloofli­jk veel zin in.” Greetje Swennen, die overkwam van Visé, denkt er net zo over. “Overpelt moet zich tonen. SintTruide­n, Hasselt, Visé en Bocholt zijn te hoog gegrepen voor ons. Tegen hen moet je rekening houden met verlies met grote cijfers. Overpelt, dat vorig seizoen met de vingers in de neus kampioen werd in tweede, moet weer leren omgaan met nederlagen. Voor ons worden wedstrijde­n tegen Antwerpen, Waasmunste­r en Eynatten levensbela­ngrijk. Thuis punten pakken en dan is de kans op overleven zeer reëel.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Jolien Ferson, Imke Gijbels en Greetje Swennen.
Foto RAYMOND LEMMENS Jolien Ferson, Imke Gijbels en Greetje Swennen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium