Het Belang van Limburg

“Liever rallycross dan F1”

Heppenaar Kobe Pauwels (13) gaat voor de titel in de Academy

- Marc CORNELISSE­N

Twee weken geleden moest hij na een zware crash naar het ziekenhuis. Maar de dokters brachten goed nieuws: Heppenaar Kobe Pauwels (13) staat op volle kracht aan de start, dit weekend in Genk. Het doel? Kampioen worden in de Academy. Om dan met een fabriekste­am naar de grote jongens over te stappen.

Het was even schrikken, twee weken geleden in Genk. Verschille­nde karts haakten in elkaar, Kobe Pauwels maakte een sprong in de lucht en landde met een smak terug op de grond. In het ZOL bracht de dokter geruststel­lend nieuws: “Er is niets gebroken. Zijn er verder nog vragen?” Mama had geen vraag, papa ook niet, maar Kobe wel: “Mag ik nog meedoen in de tweede reeks?” En dat deed hij ook! Daarna was het rusten. Kobe Pauwels: “Uit voorzorg heb ik sindsdien niet meer gekart, ik wou geen risico’s meer nemen voor het WK in Genk. De spieren rond mijn ribben waren geraakt, maar mijn kinesist heeft deze week alles nog eens losgemaakt en ik voel geen pijn meer.”

In het voorprogra­mma van de grote jongens van het WK rijdt Pauwels dit weekend de derde en beslissend­e manche van de Academy. Vijftig piloten verdedigen hun land met identieke karts. Pauwels begint aan zijn thuisweeke­nd als vierde. “In het Franse Salbris ging het heel goed. Daar heb ik alle heats gewonnen en in de finale werd ik tweede, na de Spanjaard Boya. In het Italiaanse Lonato was het minder. Ik heb in de heats een tijdstraf gekregen, waardoor ik achteraan moest vertrekken in de finale. Ik werd nog twaalfde. Ik kan nog altijd kampioen worden, want in de eindstand mogen we één race laten vallen. Als ik win, ben ik kampioen. En Genk is natuurlijk mijn thuiscircu­it, ik weet hoe je hier moet rijden.”

Ook als het zou regenen?

“Dat zou ik zeker niet erg vinden. Mijn concurrent­en kennen Genk ook, want op dit niveau gaan ze allemaal vooraf trainen op de belangrijk­e circuits. Maar in de regen kennen ze Genk niet, want het is de hele zomer droog geweest. Ik wel, want ik heb de hele winter goed getraind. Ik heb hier één regenrace gereden, ik heb ze gewonnen met 11 seconden voorsprong.”

Wat hangt er aan deze titel vast, behalve de eer en de beker?

“De kampioen mag gratis met een fabriekste­am meedoen aan het WK OK Junior. Dat vindt op 21 september plaats in het Zweedse Kristianst­ad.”

Wat is de volgende stap in je carrière?

“Normaal ga ik naar een hogere klasse: de OK, de hoogste klasse waarin niet geschakeld wordt. Daar rij ik tegen mensen van 30 jaar en zal ik één van de jongsten zijn. Ik ga proberen dat met een fabriekste­am te doen. De voorbije weken heb ik twee testwedstr­ijden gedaan met twee verschille­nde fabriekste­ams en het ziet er goed uit. Als alles rond komt, rij ik in 2019 een internatio­naal programma. Het BK pak ik er nog wel bij, maar dat is meer voor het plezier.”

Hoe valt zo’n internatio­naal programma te combineren met je school?

“Dat lukt heel goed. We hebben goede overeenkom­sten met Sint Michiel in Leopoldsbu­rg, waar ik economie volg. Ik mag lessen missen als ik naar het buitenland moet en ze helpen mij om alles later weer bij te werken.”

De meeste kartpilote­n dromen van de F1, maar jij lonkt meer naar de rallycross?

“Mijn papa (Koen Pauwels, nvdr) heeft altijd rallycross gereden en ik ben dikwijls met hem mee gegaan. Er komt een nieuwe klasse met buggy’s en ik heb daar al een paar keer mee gereden. Dat was heel leuk, en papa heeft ook al een RX2 gekocht om te oefenen. Als ik ooit met eenzitters kan rijden, wil ik dat eventueel wel doen. Maar momenteel is het plan om te karten tot ik 16 of 17 ben en ondertusse­n al wat te oefenen in de rallycross.”

De spieren rond mijn ribben waren geraakt. Maar de kine heeft alles losgemaakt en ik voel geen pijn meer

Kobe PAUWELS

 ?? FOTO KSP PHOTO AGENCY ?? Kobe Pauwels na zijn tweede plaats in het Franse Salbris.
FOTO KSP PHOTO AGENCY Kobe Pauwels na zijn tweede plaats in het Franse Salbris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium