Het Belang van Limburg

200 oproepen na onweders

- Phillip PERGENS/Dirk ROEFFLAER/Zahra BOUFKER

De alarmcentr­ale in Limburg ontving woensdagav­ond en de daaropvolg­ende nacht zo’n tweehonder­d oproepen van wateroverl­ast in de provincie. De problemen spreidden zich uit over de hele provincie, al was er wel sprake van enkele gebieden waar er meer overlast was. Vooral de regio’s rond Beringen, Tongeren, Hasselt en ook Bree kregen het hardst te verduren. Straten stonden blank, kelders en velden stonden onder water en dat bracht onder meer heel wat modder en ander vuil met zich mee. De brandweerd­iensten waren urenlang in de weer met het regenwater weg te trekken en nadien straten schoon te spuiten.

Bedrijven op de Beverloses­teenweg in Beringen namen donderdag de schade op na de wolkbreuk van woensdagav­ond. De straat stond ter hoogte van Banden Erwin en Volvo Garage blank, waardoor het water via de opritten de bedrijven was binnengest­roomd. Lenny Leeten van Banden Erwin schrok toen ze het water zag stromen. “Wij wonen boven ons bedrijf en toen we hoorden dat het hard aan het regenen was, ben ik meteen gaan kijken op ons dakterras. Daar spoot het water alle kanten. Daarna kreeg ik telefoon van mijn overburen dat de straat helemaal blank stond, dus hebben wij de brandweer gebeld. Doordat het water niet meer weg kon via de riolering, stroomde het ons bedrijf binnen. De schade is aanzienlij­k. Er is duidelijk een probleem met de riolering in onze straat”, aldus Leeten.

Verantwoor­delijkheid

Ook haar buurman Patrick Theunis van de schrijnwer­kerij heeft een nacht meegemaakt om nooit te vergeten. “Ik was nog aan het werk in de schrijnwer­kerij toen ik het water via de betonnen muren zag binnenkome­n. Ik kon op dat moment geen kant uit en durfde de poort niet te openen. Omdat er dan nog meer water naar binnen zou komen. Meer dan 40 centimeter water stond in een mum van tijd op mijn oprit. Dat water drong de loodsen van de schrijnwer­kerij binnen totdat ik rond 23.30 uur geen elektricit­eit meer had. Dit is al de tweede keer in 15 jaar. Wanneer neemt het stadsbestu­ur zijn verantwoor­delijkheid?”, aldus Theunis. Erwin Schraepen en zijn vrouw Martine Van Buylen van de Volvo Garage in de straat hebben tot de vroege uurtjes water zitten wegpompen. “Het was precies of er een grote zeegolf op ons afkwam. Zo hoog heb ik het water nog nooit zien staan. Ons werkmateri­aal in de garage maar ook onze

In de Zwanenberg­sgraat is nog steeds geen riolering. Dan zijn dit soort taferelen toch te verwachten

Erwin SCHRAEPEN

Volvo Garage

Volvo wagens stonden onder water. Mijn broer uit Alken is ons komen helpen om het water weg te pompen. Terwijl mijn vrouw met emmers aan de slag ging in de kantoren. Vanochtend hebben we bij daglicht de schade opgemeten, en die is heel groot. Wat wij ons hier in de straat afvragen is waarom de stad niets onderneemt. Het water komt in van de Zwanenberg naar beneden, ons richting uit en we krijgen ook het water van de brug. In de Zwanenberg­sgraat is nog steeds geen riolering. Dan zijn dit soort taferelen toch te verwachten?” Schepen van Openbare Werken Jean Vanhees (CD&V) gaat contact opnemen met Infrax. “Ik heb een melding binnengekr­egen van één van de bedrijven in de Beverloses­teenweg in Beringen. De riolering heeft de stad een aantal jaren geleden overgedrag­en aan Infrax. We hebben hiervoor een samenwerki­ng opgesteld. Ik neem deze week contact op met hen om te kijken wat daar juist het probleem is. Misschien is de diameter van de riolering veel te klein geworden voor de stortbuien die de laatste tijd plaatsvind­en. Of misschien is er sprake van verstoppin­g en dan voldoet een grote reiniging. Anders moeten we bekijken met Infrax hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen”, aldus schepen Vanhees.

 ?? FOTO ZB ?? Patrick Theunis kreeg in een mum van tijd 40 centimeter water op de oprit van zijn schrijnwer­kerij.
FOTO ZB Patrick Theunis kreeg in een mum van tijd 40 centimeter water op de oprit van zijn schrijnwer­kerij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium