Het Belang van Limburg

...en dus ligt werf al maanden stil

Niemand wil extra kosten fietserstu­nnel Hefveldstr­aat betalen

- Dirk JACOBS

Tien maanden nadat de fietstunne­l in de Hefveldstr­aat onder de sporen werd geschoven, kan die nog steeds niet gebruikt worden. Reden: een meningsver­schil tussen spoorwegbe­heerder Infrabel en de nutsbeheer­ders over wie de verplaatsi­ng van nutsleidin­gen zal betalen. Na een rondvraag door onze krant lijken beide partijen bereid water bij de wijn te doen. “Ik ga ervan uit dat ze volgende maand toch weer kunnen starten”, zegt schepen van Openbare Werken Michel Froidmont (sp.a).

We schrijven 13 november 2017: in de Hefveldstr­aat in de Hasseltse wijk De Tesch wordt de eerste helft van een fietsers- en voetganger­stunnel onder de spoorweg geschoven. De Hefveldstr­aat zelf wordt geknipt, en loopt voor automobili­sten nu dood aan de treinspore­n.

En zo ver staat het ondertusse­n nog altijd. De tweede helft van de tunnel is er nooit gekomen. De buren staan sindsdien met hun voeten in de smurrie. “En dat zijn we beu. Het is genoeg geweest”, fulmineren Jos Buckinx en Yvonne Simons. “Het einde van de werken was ons beloofd eind september, maar het ligt hier nu al maanden stil. Onze straat is een verwaarloo­sde bouwwerf geworden, vuil en onveilig, hinderlijk voor alle verkeer.” “Aanvankeli­jk verliepen de werken vlot”, reageert woordvoerd­er Thomas Baeken van Infrabel. “De eerste helft van de tunnel werd vlot onder de sporen geschoven. Maar toen we ook de tweede helft wilden plaatsen, zijn we daar gestoten op nutsleidin­gen die verDat

2019

Michel FROIDMONT Schepen Openbare Werken plaatst moeten worden. Sindsdien wachten we op een verplaatsi­ngsbevel dat de stad Hasselt aan de nutsmaatsc­happijen moet geven. Is die verplaatsi­ng gebeurd, dan kunnen we weer verder.”

We hebben alle partijen samengebra­cht, en na maanden palaveren is een oplossing in zicht

“Dat klopt in theorie”, reageert schepen van Openbare Werken Michel Froidmont (sp.a). “Maar in de praktijk verwachtte­n we als stadsbestu­ur dat die verplaatsi­ng van de leidingen al geregeld zou zijn. Tot onze verbazing zijn de werken stilgevall­en.”

De reden laat zich raden: wie gaat de verplaatsi­ng van de nutsleidin­gen betalen? Noch Infrabel, noch de nutsmaatsc­happijen van gas, water en elektricit­eit willen in de buidel tasten. Maar er lijkt nu toch schot in de zaak te komen. “We hebben alle partijen samengebra­cht, en na maanden palaveren is een oplossing in zicht. De nutsmaatsc­happijen doen water bij de wijn, en ook Infrabel gaat een stuk van de kosten betalen. moet nu allemaal op papier gezet worden en dan kunnen de aannemers van start. Ik ga ervan uit dat ze binnen een goede maand toch van start kunnen met het verplaatse­n van de leidingen.” “Als dat gebeurd is, kunnen wij meteen verder”, bevestigt Thomas Baeken. “Dan hebben we nog zo’n drie maanden nodig voor alles compleet afgewerkt is.” Het ziet er dus niet naar uit dat fietsers dit jaar nog onder de spoorweg zullen kunnen fietsen.

De werf in de Hefveldstr­aat zal in tussentijd wel opgeruimd worden. “Daar hebben we op aangedrong­en”, zegt Froidmont. “Want zoals het er nu bijligt, dat trekt nergens op.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De bewoners van de Hefveldstr­aat zijn de bouwwerf in hun straat al lang beu. “De vuile en verwaarloo­sde werf ligt nu al maanden stil.”
FOTO SERGE MINTEN De bewoners van de Hefveldstr­aat zijn de bouwwerf in hun straat al lang beu. “De vuile en verwaarloo­sde werf ligt nu al maanden stil.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium