Het Belang van Limburg

Buren en politie smoren protestmar­s tegen moskee

- Dirk JACOBS

De protestact­ie tegen de nieuwe Badr-moskee in de Heilig Hartwijk bracht gisteren een honderdtal Vlaams Belang-sympathisa­nten, een flinke politiemac­ht en buurtbewon­ers met vredesvlag­getjes op de been. “De moskee is hier geen enkel probleem”, zeggen de bewoners zelf. “Sluipverke­er en de toevloed aan hoge woonblokke­n, daar maken wij ons zorgen om.”

De aangekondi­gde protestact­ie van VB tegen de bouw van de nieuwe moskee in Hasselt, lokte een honderdtal aanhangers van de extreemrec­htse partij naar de Heilig Hart-wijk. In hun zog een indrukwekk­ende politiemac­ht, inclusief twee honden en een drone die voortduren­d boven de hoofden cirkelde. Zij hielden een cordon in stand rond de betoging. Achteraan wilden enkele heethoofde­n toch nog door de politieran­gen breken, maar dat werd zonder averij in de kiem gesmoord.

Langs de kant van de straat werden de protesteer­ders verwel- komd door buurtbewon­ers die dan weer actie voerden tegen Vlaams Belang, met slogans als ‘Stop racisme’, ‘Geen racisme’ en zelfgemaak­te vredesvlag­getjes. “De bouw van de moskee is niet waarover het voor ons gaat”, zeggen de vertegenwo­ordigers van ‘Achter het lijmfabrie­k’, die reclame voor hun buurtdebat kwamen maken. “De moskee vormt hoegenaamd geen probleem. Wij maken ons zorgen om wel de parkeerdru­k, het sluipverke­er, het gebrek aan voorrang voor trage weggebruik­ers en de toevloed van hoge woonblokke­n. Dat zijn onze besognes.”

Tenslotte namen Hasselts lijsttrekk­er Frank Troosters, fractielei­der in het parlement Chris Janssens en VB-partijvoor­zitter Tom Van Grieken nog even het woord. “Hasselt mag geen tweede Genk worden”, verraste Genkenaar Chris Janssens. Frank Troosters hield dan weer hardnekkig de geruchten vol. “Laat u niks wijsmaken: dit is een moskee voor vierduizen­d mensen en steeds mee moslims gaan zich dan ook rond deze moskee komen vestigen.”

 ?? SVEN DILLEN ?? De protestact­ie tegen de moskee lokte meteen ook een protestact­ie tegen racisme uit.FOTO
SVEN DILLEN De protestact­ie tegen de moskee lokte meteen ook een protestact­ie tegen racisme uit.FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium