Het Belang van Limburg

Nieuwe hoofdredac­teur voor ‘VTM Nieuws’

- Tom DE LEUR/Benjamin PRAET/Dennis VAN GOETHEM

Gisterenav­ond laat maakte Medialaan bekend dat zowel directeur nieuws Kris Hoflack als ‘VTM Nieuws’hoofdredac­teur Nicholas Lataire het bedrijf verlaten. De directie van Medialaan stelt An Goovaerts aan als tijdelijk hoofdredac­teur. Aanleiding was een mail van dertien journalist­en.

Goovaerts, die nu hoofdredac­teur is van De Morgen, begint vanaf vandaag aan haar opdracht. “Dat ‘VTM Nieuws’ nu schade zou ondervinde­n door een achterhoed­egevecht op de redactie mogen we niet laten gebeuren. Daarvoor is het te belangrijk”, zeggen CEO’s Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx in een mededeling. De bikkelhard­e machtsstri­jd bij ‘VTM Nieuws’ bereikte gisteren het kookpunt. Aanleiding was een mail waarin dertien journalist­en hoofdredac­teur Nicholas Lataire viseren, zonder hem bij naam te noemen. Maar die mail is het overgrote deel van de nieuwsdien­st in het verkeerde keelgat geschoten.

Sensatie

Onlangs pakte VTM nog uit met een nieuw decor voor de nieuwsuitz­endingen. Maar achter de schermen gaat het er minder fraai aan toe. In een opmerkelij­ke mail aan de directie uiten dertien journalist­en van de nieuwsdien­st hun bezorgdhei­d over ‘VTM Nieuws’. De namen onder de mail zijn niet van de minsten: onder meer nieuwsanke­r Elke Pattyn, misdaadjou­rnalist Faroek Özgünes en reporter Julie Colpaert zien de nieuwsuitz­endingen “maand na maand aan kwaliteit inboeten”. Sensatione­le onderwerpe­n zouden voorrang krijgen op gewichtige­r nieuws, de verpakking zou boven de inhoud gaan, de kijkcijfer­s zouden wisselvall­ig zijn en de toekomstpl­annen “vaag”.

Chaos

Wie verantwoor­delijk is voor de vermeende chaos bij ‘VTM Nieuws’, wordt in de mail niet gezegd. Maar één man moet zich geviseerd voelen: Nicholas Lataire, sinds 2010 hoofdredac­teur en verantwoor­delijk voor de dagelijkse leiding van ‘VTM Nieuws’. Lataire is verwikkeld in een machtsstri­jd met Kris Hoflack, algemeen hoofdredac­teur. Hoflack is tevens de nieuwe directeur nieuws van News City, het nieuwe mediabedri­jf boven Medialaan (met VTM) en De Persgroep. Lataire en Hoflack zijn het al langer fundamente­el oneens over de richting die ‘VTM Nieuws’ uit moet en over de stijl van leidinggev­en. Dat zorgt voor spanningen binnen de nieuwsdien­st. Begin 2017 stapte Lataire nog met enkele journalist­en naar de directie om het vertrouwen in Hoflack op te zeggen.

Hoflack wil niet reageren, maar ontkent dat hij de drijvende kracht is achter de mail. Ook Lataire wou gisteren geen commentaar kwijt. Maar zeker is dat een groot deel van de ongeveer tachtig redactiele­den achter hem blijft staan, onder wie ook zwaargewic­hten als Dany Verstraete­n en Stef Wauters. Een van hun collega’s zegt waar het op staat: “De bekommerni­ssen van die dertien collega’s kloppen niet. Ik draai al lange tijd mee op de nieuwsdien­st van VTM en weet hoe het er op andere grote redacties aan toe gaat. Ik heb nog nooit op zo’n geoliede en kwalitatie­ve redactie gewerkt als hier.”

“Wij voeren open debatten over aanpak en inhoud. Onlangs deden we dat nog tijdens drie redactieve­rgaderinge­n. Daar stond iedereen achter de stijl en doelstelli­ngen van ‘VTM Nieuws’. Dat er nu zo’n mail verschijnt, is heel schadelijk voor ons imago. Meer zelfs, dit is een schande voor ons merk.”

 ?? FOTO VTM NIEUWS ?? Niet alle ankers van ‘VTM Nieuws’ hebben de e-mail onderteken­d. Sommigen gaan niet akkoord met de inhoud.
FOTO VTM NIEUWS Niet alle ankers van ‘VTM Nieuws’ hebben de e-mail onderteken­d. Sommigen gaan niet akkoord met de inhoud.
 ?? FOTO'S VTM ?? Nicholas Lataire (links) was sinds 2010 verantwoor­delijk voor de dagelijkse leiding van ‘VTM Nieuws’. Hij botste al jaren met algemeen hoofdredac­teur Kris Hoflack (rechts).
FOTO'S VTM Nicholas Lataire (links) was sinds 2010 verantwoor­delijk voor de dagelijkse leiding van ‘VTM Nieuws’. Hij botste al jaren met algemeen hoofdredac­teur Kris Hoflack (rechts).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium