Het Belang van Limburg

Filmfestiv­al van Oostende opent met ‘Engel’, Simoni is uithangbor­d

-

Vandaag opent het filmfestiv­al van Oostende met ‘Engel’, de nieuwe film van Koen Mortier. Morgen is ‘Will Tura – Hoop Doet Leven’ aan de beurt. Master van het festival is Matteo Simoni, die vandaag ook een ster krijgt.

“Ik ben dus het uithangbor­d”, legt Matteo uit. “Ze hadden me twee jaar geleden al eens gevraagd maar toen vond ik mezelf nog te jong. Een master mag tien films kiezen die hij interessan­t vond en die hem inspireerd­en, liefst een keuze met een rode draad. Ik heb ‘familie’ als rode draad gekozen en toen ik een longlist van twintig titels had, stelde ik vast dat er zes tussen zaten met een vader-zoon-relatie, toch een mooi thema voor een retrospect­ieve. Zaterdag wordt de eerste film getoond, ‘Cinema Paradiso’, die vooral een ode is aan de cinema.”

Ster voor Simoni

Vandaag krijgt Matteo Simoni een Ster aan de Kinepolis in Oostende. Waar kijkt hij naar uit in dit festival? “‘Engel’ heb ik al gezien, de film over Tura nog niet. Voorts kijk ik vooral uit naar ‘De Dag’, de serie van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, en naar ‘Hollywood aan de Schelde’ van Robbe De Hert. Ik mag ook een aantal interessan­te mensen ontmoeten die hier hun opwachting zullen maken: Bille August, Rupert Everett en Jean-Claude Van Damme. Er hangen hier in Oostende overal affiches met mijn hoofd erop. Mijn petekind gooit er handkusjes naartoe. Schattig.” (lacht)

Deze week raakte ook bekend dat de eerste twee aflevering­en van de VTM-serie ‘De Bende van Jan de Lichte’ volgende maand zullen vertoond worden op het Film Fest Gent. Matteo Simoni speelt daarin de bendeleide­r.

 ?? FOTO HH ?? Matteo Simoni.
FOTO HH Matteo Simoni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium