Het Belang van Limburg

Maarten Breckx klaar voor Duivels én voor huwelijk

- Tom DE LEUR

Zelf speelt hij voetbal “op het laagst denkbare niveau” en heeft hij truitjes in de kast hangen van Ravanelli en Denílson. Noem Maarten Breckx (33) gerust een voetbaldie­r; de vraag of hij blij is dat de Rode Duivels vanaf vanavond op VTM voetballen, kunnen we meteen overslaan.

Breckx ontwikkeld­e zijn liefde voor voetbal is in 1994, tijdens het WK in de Verenigde Staten. “Mede dankzij spelers als Romario en Baggio”, zegt de VTM-sportjourn­alist. “Ik was toen negen en heb de finale van het WK op vakantie in Italië meegemaakt (Italië verloor die finale met 3-2 van Brazilië, nvdr.). Toen besefte ik voor het eerst dat voetbal mensen echt zot kon maken.”

Ben je zelf jong beginnen voetballen?

“Ik speelde op school iedere middag; de speeltijd kon nooit snel genoeg beginnen. Mijn vader was een zeer goed hordeloper en had me ingeschrev­en in de atletiekcl­ub, maar mijn hart lag toch bij het voetbal. Op mijn twaalfde begon ik recreatief te spelen, bij VK Stanislas, de ploeg van mijn College in Berchem. Twintig jaar later doe ik dat nog altijd, in derde afdeling van de Antwerpse Vereniging voor Vriendencl­ubs. Op zaterdagna­middag speel ik buiten, op woensdagav­ond in de zaal.”

Je noemde dat voetbal van jullie van een niveau dat “niet om aan te zien is”. Je ploegmaats zullen het graag horen.

“We weten dat van onszelf, we kunnen onszelf relativere­n. Het valt niet op als je op het veld staat, wel als je op de bank zit. Dan is het vaak niet om aan te zien, niet altijd. (lacht) Zelf heb ik een goeie lange bal, maar daar houdt het ook op. Het gaat om de vriendscha­p, het samenzijn.

Als blijft winnen nog even leuk als twintig jaar geleden.”

Leidt dat vele voetbal op tv thuis nooit tot discussies?

“Nee, hoor. Mijn vriendin Lies (Vandenberg­he, nieuwsleze­r en eindredact­eur bij Qmusic en Joe, nvdr.) heeft nog voor Cercle Brugge gewerkt. Ze volgt de sportwerel­d dagelijks voor het radionieuw­s. Ik neem haar mee naar wedstrijde­n, dat vindt ze helemaal niet erg.

Zo zijn we al een paar keer naar den

Antwerp geweest.

Thuis staat het voetbal amper op, omdat ik meestal op het werk kijk.

Meestal heeft Lies dan late dienst bij de radio.”

Hoe heb jij deze zomer het WK voetbal beleefd?

“Bij VTM Nieuws. En ik heb alle wedstrijde­n van de Rode Duivels becommenta­rieerd voor Qmusic. Dat was een kinderdroo­m die in vervulling ging. Volgens mijn mama was ik vijf jaar toen ik commentaar gaf bij mijn eigen tafelvoetb­alwedstrij­den. (lacht) Als je dan 28 jaar later hetzelfde kunt doen bij Qmusic, kun je alleen maar dankbaar zijn. Ik was ook bij de huldiging van de Rode Duivels op de Grote Markt in Brussel. Veel sfeer, alleen jammer dat de speeches niet verder gingen dan ‘waar is da feestje’. Alleen bondscoach Martinez had iets voorbereid, een niet-Belg.”

Jij gaat volgende week trouwen. Speelt voetbal daar enigszins

een rol in?

“We gaan op huwelijksr­eis naar de VS. In Los Angeles gaan we wel naar het debuut van basketball­er LeBron James bij de LA Lakers kijken, dat wou ik niet missen. Het is bovendien in het Staples Center, een magische plek. Mijn aanstaande vindt dat een fantastisc­h idee.” (lacht)

 ?? FOTO NATIONS LEAGUE ?? Maarten Breckx.
FOTO NATIONS LEAGUE Maarten Breckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium