Het Belang van Limburg

Medicinale tuin in kasteel van Hex

- www.hex.be (frmi)

Bezoekers kunnen dit weekend, tijdens de Open tuindagen in het kasteel van Hex, de heilzame werking van 25 planten en kruiden ontdekken in de nieuwe medicinale tuin. “Je hebt er verschille­nde geneeskrac­htige planten, zoals de brandnetel die zuivert of de Mariadiste­l”, zegt Birgit Röhl van Ortis die verantwoor­delijk is voor de medicinale tuin.

“Zo zijn planten met bittere stoffen goed voor het verterings­systeem. Maar ook tuinkruide­n zijn goed voor de vertering.” Ortis, bekend van de Herba Sana-gezondheid­stuinen, wil met deze tuin op het kasteeldom­ein van Hex de inwoners van de regio en de bezoekers bewust maken van de kracht van medicinale planten. “De meeste mensen weten niet welke gezondheid­svoordelen planten kunnen hebben. Dit weekend kun je rondleidin­gen volgen, zodat je thuis in je eigen tuin een natuurlijk­e apotheek kan aanleggen.” Isabelle Cornette, die de tuin in Heks ontworpen heeft, neemt je mee op ontdekking­stocht naar 25 medicinale planten, die essentieel zijn om je eigen gezonde tuin aan te leggen en die je kan verwerken in gezonde recepten.

Zilveren jubileum

Plantenlie­fhebbers kunnen zaterdag en zondag tussen 10 en 18 uur heel wat tentoonste­llingen en demonstrat­ies van experts bijwonen. Een 100-tal kwekers en exposanten bieden er hun kennis en producten aan. Omdat het de 25ste editie is van het plantenfes­tival in Heks zullen de kwekers en de andere deelnemers ‘zilver’(en) planten en hun toepassing op hun stand tonen. De toegang bedraagt 10 euro, leden van erkende tuinvereni­gingen betalen 8 euro. Kinderen tot 16 jaar en inwoners uit Heers mogen gratis binnen.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium