Het Belang van Limburg

Het Debat

Wie wordt de bruid van CD&V in Ham?

-

Het leek een beetje op een wanhoopskr­eet aan het einde van het debat. “Ik vind geen lief”, zo sakkerde burgemeest­er Dirk De Vis voor een volle zaal. Voor alle duidelijkh­eid, de 70-jarige burgemeest­er is niet op zoek naar een nieuwe levensgeze­llin. Hij heeft wel alle buurgemeen­ten gepolst of ze een huwelijk - een fusie dus - met zijn Ham zien zitten. De Vis stuitte telkens op een njet bij zijn collega-burgemeest­ers. 1 Wie wil fusioneren met Ham?

Burgemeest­er De Vis zoekt al jaren een partner om een grote slagkracht­ige gemeente te vormen. Hij ging aankloppen bij Leopoldsbu­rg, Tessenderl­o, Beringen en Laakdal.

Raf Weltens (N-VA): “Onze partij is een grote minnaar van fusies. Ham is te klein om een aantal zaken goed te kunnen doen. Een gemeente heeft meer en meer gespeciali­seerde ambtenaren nodig, voor ruimtelijk­e ordening bijvoorbee­ld. Met wie we moeten samengaan? Een fusie met Leopoldsbu­rg is nóg te klein. Ik stel voor om het industriet­errein Ravenshout als centraal punt te nemen en met Beringen, Ham en Tessenderl­o een grote West-Limburgse fusiegemee­nte te vormen.” Robert Vandezande (Open Vld): “Ooit worden we verplicht om te fuseren. En een gedwongen huwelijk is nooit goed. Het liefst kiezen we voor een evenwaardi­ge partner zodat we onze eigenheid kunnen behouden. Als dat huwelijk goed marcheert, kunnen we misschien een triootje overwegen en een derde gemeente mee in bed nemen.” Michel Moreels (Vlaams Belang): “Als partij zijn we niet tegen een fusie, maar de bevolking is daar niet klaar voor. De vorige fusie is nog niet verteerd. We zijn nog niet allemaal Hammenaren. Moet er toch een nieuwe fusie komen, dan vragen we een bindend referendum zodat de bevolking zich hierover kan uitspreken.”

Tom Peeters (sp.a): “Volgen we de keuze van het verstand, dan moeten we ja zeggen tegen een fusie. Maar als we ons hart volgen, dan is het antwoord negatief. De vorige fusie speelt nog altijd in Ham.” Paul Nies (Groen): “We moeten realistisc­h zijn. Op termijn komt een fusie er toch. Een gemeente van 10.000 inwoners is te klein. Schaalverg­roting biedt voordelen. Belangrijk is wel de nabijheid van de dienstverl­ening.”

Raf Weltens: “Door de digitalise­ring moet de burger tegenwoord­ig niet meer zo vaak naar het gemeentehu­is. Dus is het niet zo erg als die afstand wat groter wordt.” Dirk De Vis (CD&V): “Ik heb al alles geprobeerd, maar ik vind geen lief. Tessenderl­o wil niet, Beringen wil niet en Leopoldsbu­rg vind ik zelf te mager. Of de hogere schuldgraa­d van Ham eventuele partners afschrikt? Dat denk ik niet. Zo slecht staan we er niet voor. Partijpoli­tiek speelt zeker ook mee. De burgemeest­ers in sommige buurgemeen­ten hebben een andere kleur. Dat bevordert de fusiegespr­ekken niet. Blijkbaar zijn we niet in staat om rationeel te kijken naar wat het beste voor onze gemeenten zou zijn.”

2 Mag er meer handel aan afrit van E313?

Recent hebben Dovy Keukens en Floralux zich gevestigd aan de rotonde bij de afrit van de autosnelwe­g in Kwaadmeche­len. Vraag is of extra winkels ten koste gaan van de lokale handel. Alle partijen zijn het er overigens over eens dat na Kwaadmeche­len ook de dorpskerne­n van Oostham, Genendijk en Genenbos een opfrisbeur­t kunnen gebruiken.

Robert Vandezande: “De rotonde aan de afrit is de poort van Ham. Die poort moet attractief zijn en mensen naar Ham lokken die hier anders niet zouden komen. Van die extra bezoekers kan ook het dorpscentr­um profiteren. Uiteraard mogen aan de rotonde geen handelszak­en komen die we ook in het dorpscentr­um hebben. Ze mogen niet in concurrent­ie gaan met elkaar.”

Paul Nies: “Ik betwijfel of winkels aan de afrit van de E313 een goede zaak zijn voor Ham. Gaan die bezoekers de brug oversteken om een brood bij de bakker in Kwaadmeche­len te kopen? Als je de lokale handel wil helpen, promoot dan de fiets zodat mensen veilig in eigen gemeente kunnen winkelen.” Raf Weltens: “Waarom plaatsen we geen monument op de rotonde? Dat zou een mooi herkenning­spunt voor Ham zijn. We moeten bekijken of er extra handelszak­en mogelijk zijn. Bij een ploegenwis­sel van Nike is het heel druk op de rotonde. Op andere momenten is het veel rustiger. Een rechtstree­kse afrit van de E313 naar Floralux kan veel verkeersdr­uk op de rotonde wegnemen.” Dirk De Vis: “Zo’n rechtstree­kse afrit kan niet. Dat idee hebben we al op tafel gelegd, maar Wegen en Verkeer wil absoluut niet weten van een nieuwe afrit. Aan de rotonde mogen we geen nieuwe zaken toelaten die veel verkeer genereren. Vergeet niet dat ook de

Grote wiinkells aan de

rotonde iin Kwaadmeche­llen

llokken extra bezoekers.. Daarvan kan ook de llokalle handell profiitere­n

Roberrtt Vandezande

((Open Vlld))

werknemers van Nike grotendeel­s langs die rotonde passeren. Een warenhuis of voedingswi­nkel zien we niet zitten op deze locatie. Een projectont­wikkelaar wil er een hotel bouwen. Dat is zeker een aanvulling voor Ham en zorgt volgens mij niet voor veel extra verkeer. Ook Burger King heeft interesse om zich hier te vestigen.”

Michel Moreels: “Nieuwe handelszak­en op de rotonde moeten complement­air zijn met de lokale handel. Die heeft het nu al moeilijk. Er is heel wat leegstand langs de grote baan. In plaats van te belasten op leegstand, zou de gemeente beter stimulanse­n geven aan jonge bedrijven.”

Raf Weltens: “Er staan inderdaad veel winkelpand­en leeg. Om de dorpscentr­a nieuw leven in te blazen, zouden we graag een wekelijkse markt organisere­n. Dat is goed voor de sociale cohesie en haalt ook mensen van buiten de gemeente naar Ham.”

Tom Peeters: “Zo’n markt gaat de leegstand niet oplossen. Onze centra hebben andere trekpleist­ers nodig. Horeca bijvoorbee­ld. De Hamse burger gaat graag lekker eten en drinken. De dorpskerne­n moeten aantrekkel­ijker worden. Zeker in Oostham is nog veel werk. Eén van onze voorstelle­n is om het Heldenplei­n gedeelteli­jk verkeersvr­ij te maken.”

 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De lijsttrekk­ers van links naar rechts: Dirk De Vis (CD&V), Robert Vandezande (Open Vld), Raf Weltens (N-VA), Tom Peeters (sp.a), Paul Nies (Groen) en Michel Moreels (Vlaams Belang).
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR De lijsttrekk­ers van links naar rechts: Dirk De Vis (CD&V), Robert Vandezande (Open Vld), Raf Weltens (N-VA), Tom Peeters (sp.a), Paul Nies (Groen) en Michel Moreels (Vlaams Belang).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium