Het Belang van Limburg

Nog op WK-niveau

Rode Duivels spelen ook twee maanden na kleine finale nog op WK-niveau

- Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Glasgow

De supporters van de Rode Duivels mogen op beide oren slapen. De derde plaats op het WK is uitblinker Eden Hazard en zijn ploegmaats niet naar het hoofd gestegen. Gisteren werd Schotland vrolijk in de pan gehakt. 0-4 flikkerde op het scorebord van Hampden

Park. Wat onthouden we verder nog uit deze vriendscha­ppelijke interland? Castagne en Vanaken maakten een mooi debuut, Tielemans toverde op het middenveld en Batshuayi is nog altijd een scoremachi­ne.

Wat hebben de Rode Duivels en prins Charles gemeen? Ze waren gisteren allebei op bezoek in Glasgow. De Duivels om hun eerste wedstrijd te spelen sinds het WK in Rusland, de Britse troonopvol­ger om… een tearoom te openen. We verzinnen het niet, we zagen het met eigen ogen.

Sterke Castagne

Enkele uren later zagen we ook met eigen ogen dat Timothy Castagne zijn kans met beide handen greep in Hampden Park. Roberto Martinez bracht de ex-Genkie nu Atalanta Bergamo - tegen Schotland aan de aftrap. Meteen het debuut voor Castagne, die op de rechterfla­nk voetbalde alsof hij aan zijn 25ste interland toe was. Op zijn eigen gekende manier: met volle inzet en volle longen. De 3-4-3 past Castagne als gegoten. Tot twee keer toe drong hij helemaal door tot op de Schotse doel- lijn. De eerste maal had hij een strafschop mee moeten krijgen, toen hij omver gekegeld werd door doelman Gordon. Een tweede maal raakte zijn scherpe voorzet net niet tot bij Lukaku. Diezelfde Lukaku had op dat moment al gescoord voor de Rode Duivels. Een inleggertj­e, met dank aan Moussa Dembélé die de Schotten de bal ontfutseld­e aan de rand van de zestien. Middelmati­ge Schotten trouwens. Dit was geen topteam. Toen we gisterenmi­ddag in Glasgow een koffie bestelden en aan de barista met dienst vroegen of de Schotten een sterke ploeg hebben, antwoordde die grijnzend: “Jazeker. Onze vrouwenplo­eg!” Inderdaad, die kwalificee­rde zich wel voor het komende WK. We zien de jongens van McLeish het hun vrouwelijk­e collega’s niet meteen overdoen. Toch lieten de Belgen het voor rust na om hun tegenstand­er helemaal uit te tellen. Daarvoor lag het tempo te laag. Kompany kopte wel op de lat, Hazard trof via keeper Gordon de paal.

Real-preses vloekt

Opnieuw kroonde Eden Hazard zich gisteren tot beste Duivel en beste speler op het terrein. Elke keer als Eden schittert, op Stamford Bridge of in het shirt van België, moet er iemand in de Spaanse hoofdstad toch zo luid vloeken dat het dak van zijn huis vliegt? We hebben het over Florentino Pérez, voorzitter van Real Madrid. Eden voetbalt Koninklijk. Bernabeu had zijn thuis moeten zijn. Gisteren scoorde de Duivelse aanvoerder meteen na rust en gaf hij nog een assist. Toen was het goed geweest. Warme douche en een Schots theetje. Verdiende hij wel. Hans Vanaken kwam in zijn plaats en mocht zo ook zijn debuut vieren als Rode Duivel.

Attente Courtois

Man van de tweede helft? Tielemans kwam echt wel in aanmerking, maar het werd Batsman. Michy Batshuayi deed wat hij altijd doet bij de Rode Duivels, invallen en scoren. Tot twee keer toe. Na rust toonde België geen medelijden meer met de Schotten. Kilt op de knieën. Na een uur stond het al 0-4. Alex McLeish wilde toen meteen overschake­len naar Belgische tijd, een uurtje later. Dan zou de nachtmerri­e al voorbij geweest zijn. Al had Schotland wel een eerredder verdiend. Drie keer moest Thibaut Courtois gepast tussenkome­n, toen Naismith van dichtbij mocht aanleggen, Fraser van ver trapte en Russel te zacht inschoot. Knappe reddingen, nul op het bord.

Dinsdag IJsland

Zaterdag en zondag trainen de Rode Duivels in Glasgow nog op het oefencompl­ex van Celtic, maandag reizen ze door naar IJsland. Een dag later start Roberto Martinez er zijn Nations League in Reykjavik. Als de Rode Duivels ook daar op WK-niveau blijven voetballen zoals gisteren in Glasgow, moet de score er even hoog oplopen.

SCHOTLAND: Gordon, Mulgrew, Souttar, Tierney, Fraser, McGinn, McDonald, Armstrong, Robertson, McGregor, Griffiths.

BELGIË: Courtois, Boyata, Kompany, Vertonghen, Castagne, Tielemans, Dembélé, T. Hazard, Mertens, Lukaku, E. Hazard.

VERVANGING­EN : 46’ Kompany door Vermaelen, 46’ Castagne door Meunier, 46’ Mertens door Carrasco, 46’ Lukaku door Batshuayi, 46’ Griffiths door Naismith, 53’ Armstrong door Jack, 53’ McDonald door Snodgrass, 55’ E. Hazard door Vanaken, 68’ Mulgrew door O’Donnel, 68’ McGregor door Russell, 73’ McGinn door Shinnie, 85‘ Dembélé door Verstraete.

DOELPUNTEN : 28’ Lukaku 0-1, 46’ E. Hazard 0-2, 52’ Batshuayi 0-3, 60’ Batshuayi 0-4.

GELE KAARTEN : /

RODE KAARTEN : /

SCHEIDSREC­HTER : Luca Banti (Ita). TOESCHOUWE­RS: 21.196.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium