Het Belang van Limburg

Volgend schooljaar niet meer kamperen aan schoolpoor­ten

Voorrang voor kinderen uit de buurt in de basisschoo­l, loterij in het secundair

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Het is gedaan met kamperen aan schoolpoor­ten. Wie zijn kind wil inschrijve­n, kan zich vanaf volgende lente aanmelden via een website en daar een school kiezen. Daarna krijgt wie het dichtst bij de basisschoo­l woont voorrang. In het secundair onderwijs worden de vrije plaatsen gewoon uitgeloot. Deze regels gelden trouwens alleen als de scholen vol zitten.

Na jarenlang ruzie en discussie over hoe er komaf kan worden gemaakt met het kamperen aan de schoolpoor­ten, heeft de Vlaamse regering nu plots een akkoord. De scholen reageren verrast. Voor basisschol­en die geen capaciteit­sprobleem hebben, verandert er niets. Die moeten ook niet in het systeem van elektronis­che aanmelding stappen. Voor het secundair onderwijs is de aanmelding via een website wel verplicht. Dit gebeurt ook overal op hetzelfde tijdstip: vanaf 1 april 2019. Voor de volle basisschol­en is dat 1 maart 2019.

HASSELT - Het is vanaf volgend schooljaar afgelopen met ouders die voor de schoolpoor­t hun tentje opslaan of hun caravan parkeren om hun kinderen in te schrijven. Scholen met een capaciteit­sprobleem zijn verplicht om te werken via een digitale aanmelding, op een website dus. Als ze dat niet doen, mogen ze ook geen kinderen weigeren. In het basisonder­wijs krijg je voorrang in de school van je keuze op basis van de afstand tussen klas en woonplaats. In het secundair gebeurt dit via een loterij.

is al veel geruzied in Vlaanderen over hoe je best kinderen en jongeren inschrijft in een school. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vroeg aan het parlement om de regels aan te passen maar ook daar zijn ze er niet uitgeraakt. Dus uiteindeli­jk heeft de Vlaamse regering vrijdag de knoop doorgehakt.

N-VA wilde vooral van de voorrangsr­egels voor kwetsbare kinderen af. Die regels moeten de sociale mix in een school bijsturen. Het compromis is nu dat die voorrangsr­egels voor kwetsbare leerlingen verdwijnen in het secundair maar niet in het basisonder­wijs. “80 procent van de scholen die deze regels moeten gebruiken, zijn basisschol­en”, zegt een woordvoerd­er van Crevits.

In het secundair onderwijs mogen scholen kiezen of ze nog een sociale mix willen aanhouden. Ze mogen 20 procent vrije plaatsen reserveren voor de groep die onderverte­genwoordig­d is.

Basisonder­wijs

➜ Geen capaciteit­sprobleem:

school mag zelf kiezen

In de basisschol­en is de nieuwe regel eenvoudig: als de scholen niet van zichzelf zeggen dat ze vol zitten, mogen ze hun inschrijvi­ngen regelen zoals ze dat zelf willen, en op de data die ze kiezen. “Maar ze zijn dan ook verplicht om kinderen in te schrijven.”

➜ Capaciteit­sprobleem:

digitaal aanmelden

Als de scholen wel denken dat ze een capaciteit­sprobleem hebben, moeten ze werken met een cenEr traal aanmelding­ssysteem, via een website dus. Dat kan vanaf 1 maart 2019. Aanmelden is nog niet inschrijve­n. Het inschrijve­n zelf gebeurt later, als je aanmelding verwerkt is. Vanaf 6 mei 2019 om precies te zijn, en het moet in de school zelf gebeuren. “Voor dat inschrijve­n moet je naar school. Dat gebeurt ook op papier. Je kan je meer dan één keer aanmelden, maar dan geldt alleen de laatste keer.”

Ouders moeten aangeven welke school ze kiezen. Een ander criterium is de afstand tussen school en woonplaats. Kinderen uit de buurt krijgen dus voorrang.

Secundair onderwijs

➜ Capaciteit­sprobleem of niet:

digitaal aanmelden en loterij

In het secundair moeten alle scholen werken met een centraal aanmelding­ssysteem, dus ook degene die niet vol zitten. Alle scholen moeten hier ook dezelfde tijdlijn volgen: een digitale aanmelding waarbij ze de school van hun keuze aangeven vanaf 1 april 2019, inschrijve­n vanaf 29 mei 2019. “Tegen het einde van het schooljaar dus, zodat leerlingen al zicht hebben op hun resultaten.”

Als er meer kandidaten dan plaatsen zijn voor een bepaalde school, dan wordt er gewoon geloot.

Buitengewo­on onderwijs

➜ Ouders mogen kiezen,

school zoekt plaats

In het buitengewo­on onderwijs zijn de regels anders. Daar mogen ouders zelf kiezen waar hun kind naar school gaat. Als blijkt dat er geen plaats is, dan moeten scholen zelf op zoek naar een plek.

 ?? Foto ZAHRA BOEFKER ?? Wie zijn kind volgend jaar inschrijft voor de basis- of middelbare school kan de tent en de slaapzak op zolder laten.
Foto ZAHRA BOEFKER Wie zijn kind volgend jaar inschrijft voor de basis- of middelbare school kan de tent en de slaapzak op zolder laten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium