Het Belang van Limburg

Loze beloften

Door Indra Dewitte

-

Terwijl alle focus op de komende gemeentera­adsverkiez­ingen ligt, dreigt de aandacht voor het begrotings­evenwicht (opnieuw) onder het vriespunt te zakken. Deze week raakte bekend dat het begrotings­tekort in 2019 met maar liefst 5 miljard zal stijgen, een pak meer dan de regering-Michel wil toegeven. Na de oorverdove­nde verkiezing­sbeloften in 2014 zou je denken dat het land even ophoudt met draaien na zo’n knalharde boodschap. En dat menig politicus wat ongemakkel­ijk met het schaamrood op de kaken zou staan schuifelen. Niks van dat alles. Alles kabbelt verder als vanouds.

Moeten we daarvan wakker liggen? Vanzelfspr­ekend. Het is ronduit griezelig om vast te stellen dat deze zelfverkla­arde historisch­e regering er niet in slaagt om orde op zaken te stellen. Het lukt maar niet om het landsbudge­t weer gezond te krijgen, zelfs niet nu de rente historisch laag is en de economie lichtjes opveert. Hierdoor staat het voortbesta­an van onze welvaartss­taat onder druk. Continu meer uitgeven dan je in je portemonne­e hebt, is nu eenmaal een eindig verhaal.

Nog meer verontrust­end is het gemak waarmee de regering dit onheilscij­fer naast zich neerlegt. Geen sprake van enige kritische lezing van haar eigen aanpak. Integendee­l. De afgelopen maanden zijn de berekening­en van het Planbureau, de Nationale Bank én het Monitoring­scomité zonder moeite aan de kant geschoven. Nochtans heeft elk van die instanties alarmerend­e cijfers op tafel gelegd. Het gat in de begroting zou in 2019 niet stranden op 0,7 procent van het bruto binnenland­s product (bbp) zoals de regering becijferde, klonk het waarschuwe­nd, maar op 1,8 procent. Dat verschil is zowat het gezamenlij­ke budget van enkele middelgrot­e regeringsd­epartement­en.

Nu moet worden gezegd dat de regering en het Monitoring­scomité op twee verschille­nde manieren rekenen. De eerste becijfert haar eigen beloften, de tweede berekent de besparings­maatregele­n die via een wet of een Koninklijk Besluit al effectief gestemd zijn. De eerste kijkt dus doorgaans wat positiever naar de budgetten dan de ander. Echt duurzaam is dat niet. Het is dan ook verrassend dat er meer en meer stemmen opgaan om het Monitoring­scomité af te schaffen. Liever dan de zaken onder ogen te zien en zo nodig op de blaren te zitten, rekent de politiek zich rijk. Het gevolg is simpel: de volgende regering zit straks opgezadeld met een loodzware last van om en bij de 8 miljard euro. En opnieuw zal er een keuze moeten worden gemaakt: drastisch besparen in uitgaven, meer belastinge­n innen of een groeiend gat in de begroting. We vrezen dat we de uitkomst al kunnen raden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium