Het Belang van Limburg

“Ouders vonden dat kamperen echt niet zo’n probleem”

-

HASSELT - Scholen in heel Vlaanderen reageerden vrijdag verrast op de nieuwe regels van de overheid. “Hebben ze nu echt eindelijk beslist?”, klinkt het vol ongeloof. “Ze zijn er al zo lang over bezig.”

Voor freinetsch­ool De Toverfluit in Hasselt slaan de ouders al jaren hun tentje op. Directeur Carine Smeets ziet voor- en nadelen in de nieuwe regels: “Het voordeel is dat ouders niet meer moeten kamperen. Al zien die dat zelf niet eens als een probleem. Je krijgt zo een soort groepsdyna­miek: ouders smeden tijdens dat wachten een band. Door dat kamperen kregen we hier echt wel de meest gemotiveer­de ouders. De leerlingen die we nu hebben komen ook niet meteen uit de buurt van de school. Dat zal dus veranderen.”

School zoekt plaats

“Wij hebben bij Kids ook kamperende ouders, maar vooral voor het secundair”, zegt Ivo Vandeput, directeur van de basisschoo­l voor buitengewo­on onderwijs Kids in Hasselt. “Meestal zijn die wachtrijen er voor kinderen met autisme. Voor kinderen met auditieve problemen zijn we trouwens de enige school in Limburg. De overheid gaat ons straks verplich- ten om een plaats aan te bieden of er zelf een te zoeken, maar dat proberen we nu eigenlijk al.” “We hebben plaats voor 90 leerlingen maar er wilden er dit jaar 120 les bij ons volgen”, zegt Davy Scheelen, pedagogisc­h coordinato­r in het Agnetencol­lege in Peer. “De ouders hebben dan onder elkaar een systeem afgesproke­n hoe ze dit kunnen regelen. Op die manier konden ze tenminste tussen middernach­t en 4 uur ’s ochtends naar huis. Zolang ze in totaal niet met 70 waren, vanaf dan moesten ze zich om de twee uur aanmelden, anders viel je af. En nu zou dat via loterij gaan?”

“Sociale mix”

In het secundair worden de voorrangsr­egels voor kwetsbare kinderen afgeschaft. Die regels zijn er trouwens niet in elk gemeente, maar bijvoorbee­ld wel in Hasselt. Scholen kunnen wel zelf beslissen of ze bij de inschrijvi­ngen voorrang willen geven aan een bepaalde groep. Daarvoor mogen ze 20 procent van hun plaatsen vrijhouden. “Daar zitten we nu al boven”, zegt Tom Cox van de middelbare school Kindsheid Jesu. “We zetten al langer in op diversitei­t, we willen goed onderwijs geven aan leerlingen van verschille­nde achtergron­den. Leerlingen weten dat ze bij ons welkom zijn.”

 ?? FOTO SD ?? Kamperen rond het vuurtje bij basisschoo­l De Tuimelaar in Hasselt.
FOTO SD Kamperen rond het vuurtje bij basisschoo­l De Tuimelaar in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium