Het Belang van Limburg

12-jarige fietser zwaargewon­d na aanrijding

Auto rijdt tiener omver op 200 meter van nieuwe school

- Zahra BOUFKER HEUSDEN Naaldert Amideuslaa­n Pater Koolmijnla­an Helzoldlaa­n Sint-Franciscus­college HELCHTEREN

HEUSDEN-ZOLDER - In Heusden-Zolder is vrijdagoch­tend een 12-jarige jongen omstreeks

8 uur levensgeva­arlijk gewond geraakt toen hij met zijn fiets op weg was naar het Sint-Franciscus­college. Hij werd op zo’n 200 meter van zijn school aangereden door een auto.

Het ongeval gebeurde op de kruising van de Koolmijnla­an en de Pater Amideuslaa­n in HeusdenZol­der. De 12-jarige fietser was samen met nog drie jongens die samen vanuit Boekt naar school fietsen onderweg naar het SintFranci­scuscolleg­e. Bij het oversteken van de Koolmijnla­an werd hij om een nog onbekende reden gegrepen door een voertuig dat vanuit Heusden-cité kwam. Zijn fiets werd gekatapult­eerd naar de overkant.

Psychologi­sche bijstand

Schooldire­cteur Gert Koninckx is vrijdagoch­tend op de plaats van het ongeval geweest. “De jongens hadden beslist om achter elkaar naar school te fietsen omdat het aan het regenen was. Het slachtoffe­r was de laatste van de groep. Daarom hebben zijn schoolvrie­nden hem wellicht niet zien vallen. Op het moment van het ongeval kwamen twee leerkracht­en voorbij. Zij zijn onmiddelli­jk gestopt en hebben hem de eerste zorgen toegediend.”

Zes leerlingen die de jongen goed kennen, onder wie de drie jongens die met hem meefietste­n, zijn opgevangen door de schoolpsyc­hologen. “Ook de getroffen klas heeft de mogelijkhe­id gekregen om over het ongeval van hun klasgenoot te praten”, zegt directeur Koninckx. “Iedereen kan terecht bij onze twee schoolpsyc­hologen. Laten we vooral hopen dat alles goedkomt met onze leerling.”

Eerste week

De vijftienja­rige Berkan, die in het derde jaar zit van het Sint-Franciscus­college, zag het ongeval gebeuren. “Mijn mama had mij rond acht uur ’s morgens met de auto afgezet aan de bushalte tegenover de fietsovers­teek. Ik wandelde richting de school en plots hoorde ik een heel harde knal. Ik zag een auto heel hard remmen en zag hoe de fiets in de lucht hing. Ik was erg geschrokke­n toen ik zag hoe de jongen en zijn fiets op de grond lagen. Het slachtoffe­r verloor veel bloed en bewoog eerst niet. Gelukkig bewoog hij daarna zijn been. Ik vind het zo erg voor hem. Hij zit nog maar één week op onze school.”

Kritiek

Naar verluidt is de toestand van de jongen, die gisteren al geopereerd werd en is overgebrac­ht naar het UZ Leuven, nog zeer kritiek. Er werd een verkeersde­skundige aangesteld om uit te maken wat de precieze omstandigh­eden van het ongeval zijn. De bestuurder van de betrokken wagen was in shock.

 ??  ??
 ?? FOTO ZB ??
FOTO ZB
 ??  ?? De fiets van het jonge slachtoffe­r belandde aan de overkant van de straat.
De fiets van het jonge slachtoffe­r belandde aan de overkant van de straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium