Het Belang van Limburg

“We moeten te veel fietsen terughalen”

Deelfietse­n achterlate­n op platteland gaat geld kosten

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Amper een jaar geleden introducee­rde het nieuwe bedrijfje Mobit de groene deelfietse­n in een aantal Vlaamse centrumste­den zoals Hasselt en Genk. Op korte tijd groeide de formule, waarbij je alleen maar een app nodig hebt om zeer goedkoop een fiets te kunnen gebruiken, tot een groot succes met al 90.000 ritten in heel het land. Maar steeds vaker tref je de fietsen ook aan buiten de steden. Daarom rekent de firma vanaf vandaag 5 euro extra aan als je een Mobit-fiets parkeert buiten de zone. “We moeten dertig procent van de fietsen gaan terughalen in buitengebi­eden”, zegt Bernard De Groote van Mobit.

“Mobit-deelfietse­n zijn bedoeld voor korte verplaatsi­ngen binnen de stad,” zegt De Groote. “Met sommige fietsen wordt soms eenmalig tot buiten de stad gefietst. Ze blijven daar dan ongebruikt achter en dat is niet de bedoeling. Daarom wordt er rond elke Mobit-stad een operatione­le zone vastgelegd waarbinnen de fietsen mogen worden geparkeerd. Buiten de zone fietsen of je rit pauzeren is uiteraard wel toegestaan. Maar als je de fiets aan het eind van je rit parkeert buiten die zone zal je een toeslag van 5 euro worden aangereken­d. Fietsen die buiten de zone staan, moeten we gaan ophalen. We doen dat met de hulp van lokale vzw’s, maar daar is natuurlijk een kostprijs aan verbonden.”

Mobit doet ook een beroep op de gebruikers om het probleem op te lossen. “Fietsen die lang geparkeerd staan, krijgen van ons een bonusicoon­tje. Wie dergelijke fietsen gebruikt binnen de opera- tionele zone wordt beloond met coupons voor gratis ritjes.” De nieuwe operationa­le zones volgen min of meer de stadsgrenz­en van Genk en Hasselt, maar zullen ook het grondgebie­d van de Universita­ire Campus in Diepenbeek omvatten.

Mobit volgt zijn fietsenpar­k met een ingebouwde gps-tracker. “We merken dat tot 30 procent van de fietsen buiten de zone belandt. We doen dan ook regelmatig terughaala­cties. We zijn al eens een fiets in Maaseik moeten gaan terughalen. In principe kun je met onze fietsen over de grens, maar ook dan kunnen we hem traceren. We zien zelfs aan de snelheid of hij eventueel in een bestelwage­n wordt vervoerd.”

Snuggere fietsdief

We zochten een Mobit-fiets in Houthalen-Oost, maar ondanks het signaal was die nergens te bespeuren. “Een probleem is dat sommige gebruikers de fiets thuis stallen omdat ze hem willen voorbehoud­en, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. De fiets moet op openbaar terrein blijven. Ons team gaat daar strenger op toezien. Wat we dan doen? Vriendelij­k aanbellen en de fiets terugvrage­n. In Genk hebben we ook al twee dieven betrapt die niet wisten dat Mobit-fietsen een tracker hebben. Ze hadden het slot verwijderd. Daar hebben we uiteraard de politie bij gehaald.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium