Het Belang van Limburg

Hoe saaier, hoe beter

De Block bant logo’s, kleuren en versiering van sigaretten­pakjes

- Jonas MAYEUR

BRUSSEL - Hippe logo’s, herkenbare kleuren, grafische fantasietj­es… Tabaksverp­akkingen zien er vandaag te aantrekkel­ijk uit. En dus krijgen alle pakjes straks dezelfde kleur. Te lelijk om nog te kopen, hoopt minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld).

Voor de tweede keer in een paar jaar tijd worden de regels voor verpakking­en van sigaretten en roltabak strenger. Op vraag van Europa voerde De Block in 2016 al de verplichti­ng in om grotere gruwelfoto’s op de voor- en achterkant te plaatsen. In de loop van volgend jaar voert ons land neutrale pakjes in. Wanneer precies, is nog onduidelij­k. Eerst krijgen de andere EU-lidstaten nog de kans om opmerkinge­n te formuleren. Dat kan tot een halfjaar duren.

Minimumlee­ftijd

De huidige verpakking­en zijn een doorn in het oog van gezondheid­sexperts. Ze dragen bij tot het hippe imago van sigaretten, waar vooral jongeren gevoelig voor zijn. Neutrale verpakking­en kunnen zorgen voor minder nieuwe rokers. De bruine achtergron­d vergroot bovendien de impact van de gezondheid­swaarschuw­ingen. In onder meer Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn er al dergelijke saaie verpakking­en, net als in Frankrijk. Daar daalde het aantal rokers in het jaar van de invoering met één miljoen, al zet Frankrijk ook fel in op prijsverho­gingen. Cimabel, de federatie van sigaretten­producente­n, reageerde vrijdag misnoegd en verrast op het nieuws. Nochtans wordt er al maanden over onderhande­ld. CD&V en N-VA wilden dat ook de minimumlee­ftijd om te roken zou verhogen van 16 naar 18 jaar, maar zover komt het niet.

 ??  ?? WAT BLIJFT?Afschrikke­nde foto’s Verplichte slogans, zoals “Roken is dodelijk” Waarschuwi­ngen moeten 65 procent innemen van voor- én achterzijd­eDE NIEUWE REGELS Geen logo’s of grafische elementen Elke verpakking krijgt dezelfde kleur: een mengeling van olijfgroen en bruin Geen reclame of promotie binnenin het pakjeNeutr­aal lettertype om merk- en productnaa­m te vermelden. Hoeveelhei­d tabak of sigaretten en producent mag nog op pakje staan
WAT BLIJFT?Afschrikke­nde foto’s Verplichte slogans, zoals “Roken is dodelijk” Waarschuwi­ngen moeten 65 procent innemen van voor- én achterzijd­eDE NIEUWE REGELS Geen logo’s of grafische elementen Elke verpakking krijgt dezelfde kleur: een mengeling van olijfgroen en bruin Geen reclame of promotie binnenin het pakjeNeutr­aal lettertype om merk- en productnaa­m te vermelden. Hoeveelhei­d tabak of sigaretten en producent mag nog op pakje staan
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium