Het Belang van Limburg

Nu al zeker: volgende regering mag nog miljarden besparen

-

De volgende regering mag zich nu al schrap zetten: ze zal nog vele miljarden moeten besparen. In tegenstell­ing tot wat de ploeg van Charles Michel beweert, kloppen de rekeningen niet. Toch niet volgens het Planbureau. Volgens de instelling loopt het tekort volgend jaar op tot 8 miljard euro. “Ik heb hier altijd voor gewaarschu­wd,” zegt CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy.

BRUSSEL - Het was de grote ambitie van deze regering: budgettair orde op zaken stellen. En N-VA wou ermee aantonen veel beter met centen te kunnen omspringen dan een regering met socialiste­n. Maar zoals het er nu naar uitziet zal Michel minder hebben bespaard dan zijn rivaal Elio Di Rupo.

Uit cijfers van het Planbureau blijkt immers dat de toestand van onze overheidsf­inanciën er veel minder rooskleuri­g uitziet dan de regering laat uitschijne­n. De Tijd rekende voor dat het tekort niet daalt tot 3,2 miljard - zoals de regering deze zomer voorspelde maar integendee­l stijgt tot meer dan 8 miljard euro. Het zou meteen betekenen dat Charles Michel en co de volgende regering opzadelen met een serieuze factuur. Oorspronke­lijk was het immers de bedoeling om in 2016 al uit de rode cijfers te raken, maar dat evenwicht op de begroting werd al verschille­nde keren uitgesteld. 2020 is nu de nieuwe doelstelli­ng, maar 8 miljard vinden op één jaar tijd, lijkt ook nu al niet zo waarschijn­lijk. Ook al omdat de economie minder snel begint te groeien dan gedacht en de daling van de rente - waardoor de regering minder intresten moet afbetalen op onze gigantisch­e schuldenbe­rg - op zijn laatste benen loopt.

Niet ongerust

Begrotings­minister Sophie Wilmès (MR) is in elk geval niet ongerust. Ze benadrukt dat ze de begroting van nabij blijft volgen, maar voegt er meteen aan toe dat de werklooshe­id sterk is gedaald en de koopkracht fel is gestegen. Niet alles is negatief, klinkt het. “Het is niet de eerste keer dat men in deze legislatuu­r een budgettair­e armageddon voorspelt die nog nooit heeft plaatsgevo­nden”. Maar ook binnen de meerderhei­d weerklinke­n bijzonder kritische stemmen. CD&V’er en voorzitter van de Kamercommi­ssie Begroting Eric Van Rompuy betreurt dat de regering budgettair weinig voor elkaar heeft gekregen. “De Nationale Bank, de Europese Commissie, het Planbureau: ze waarschuwe­n hier al lang voor. Maar de regering heeft altijd het zonlicht ontkend. De pretentie die ze hier aan de dag legt, is groot. Misschien kan ze ook die instelling­en afschaffen?”. Van Rompuy verwijst zo naar de discussie binnen de regering om het monitoring­comité - de begrotings­specialist­en die vaak slechtere cijfers op tafel leggen dan de regering - op te doeken.

Kritisch

Voor alle duidelijkh­eid. In de cijfers van het Planbureau zitten nog niet de besparinge­n die deze zomer zijn voorzien. Alleen is het nog lang niet zeker of die er ook zullen komen. Het maakt ook experts kritisch over het begrotings­werk. “De regering is gewoon niet ambitieus genoeg. Als je als expert in de Wetstraat rondloopt, krijg je alleen maar de vraag of je nog ergens trucs kent om snel te besparen. De regering heeft de doelstelli­ng met 10 miljard verlaagd, terwijl de economie goed draait. De tijden blijven echter niet rooskleuri­g”, zegt Ivan Van de Cloot, hoofdecono­om van Itinera.

 ?? ISOPIX
Foto ?? Begrotings­minister Sophie Wilmès.
ISOPIX Foto Begrotings­minister Sophie Wilmès.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium